Takács Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Képviselõtársaim! Kádár Béla képviselõtársam gondolatait mindig nagy figyelemmel hallgatom. Most is ezt tettem.

Arról szólt, hogy a vállalkozóknak nem érdemes beruházni, és 1996. õt igazolja. Azonban 1997-ben már vannak olyan elemek a költségvetésben, amelyek már másról is szólnak. A beruházások ösztönzésérõl. Igaz az, hogy az állatokat nem lehet, illetve az állatokat a folyóhoz lehet terelni, de nem lehet õket arra kényszeríteni, hogy igyanak.

A rediszkontláb-politika, a tartalékráta-rendszer, a nyíltpiaci mûveletek és a kamatláb-politika valóban egy ilyen folyóhoz terelést eredményez. Azonban ahhoz, hogy az állatok igyanak, hogy a vállalatok beruházzanak, szükség van kedvezõ profitkilátásokra is. A profitkilátások 1997-ben az export várható növekedése és a kereslet kismértékû növekedése miatt kedvezõbben alakulnak, tehát a vállalatok fognak inni és beruházni. (Közbeszólás: Enni is kell!)

A másik dolog, amit szeretnék mondani az, hogy a kereslet, a kereslet növekedésénél azonban igen vigyázni kell. Mert a kereslet nagymértékû, nincs mögötte mobilizálható kapacitástöbblet, és a vállalkozók nem tudnak a gyorsan változó piaci igényekre gyorsan reagálni, akkor kialakulhat egy kereslet alapú infláció. És ez senkinek nem lenne jó. (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.)

Tehát még egyszer hangsúlyozom. Elnézést. Még egyszer hangsúlyozom, hogy a kereslet növekedésénél a. (Elnök: Képviselõ Úr! Elnézést, csak két perc áll rendelkezésére.) Egy mondatot még. Arra kell vigyázni, hogy valóban legyen mobilizálható kapacitástöbblet, és emellett a vállalkozók valóban tudjanak gyorsan reagálni az igényekre.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage