Francz Rezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

FRANCZ REZSÕ (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Mivel a költségvetés általános vitája folyik, és ebben jelentõs rész az agrárium, és nagyon érzékeny problémák kerültek szóba. Azonban azt ki lehet olvasni a költségvetési tervbõl, a javaslatból, hogy prioritást kapnak némely dolgok, amit szeretnék hangsúlyozni. Nevezetesen, a szövetkezeti üzletrészek vásárlása a szövetkezetek által módot adna arra, hogy az osztatlan alap létrehozása és abba helyezésével egy mûködõ vagyon jöjjön létre, és a külsõ üzletrész-tulajdonosoktól a szövetkezetek vásárolhassák meg saját vagyoni alapjuk gyarapítása érdekében ezeket az üzletrészeket, támogatással.

Másrészt, rendkívül fontosnak tartom, hogy a különféle integrációs lehetõségekre, úgy néz ki, hogy lesz elkülönítve pénz, persze, nem elegendõ, nem mondhatja azt az ember, ahogy elegendõ, de lehetõségekhez mérten nagyon figyelemre méltó, hiszen a piacra jutás dolgát könnyítené meg. A magántermelõk zöme nem bízik nemcsak a kormányzatban, de egymásban sem, tehát nem hoznak létre olyan szövetkezeteket, mint ami kívánatos lenne. Adódik a helyzet, hogy a kis térségekben mûködõ szövetkezetek köré kristályosodva, egy integráció keretében jusson a magántermelõ is hitelhez, termeltetési szerzõdésekhez, csökkenjen a piacra jutásának a kockázata, és ugyanakkor megfelelõ hitel, termelés, piaci kapcsolatai alapján legyen képes realizálni a biztos piac tudatában a jövedelmét.

Szeretném még hangsúlyozni a beruházási támogatások az egyértelmû megjelenítését. Nagyon nagy szükség van erre a mezõgazdaságra, nyilván az igényeknek nem teljes mértékben eleget tevõ, de ezt még a módosító javaslatokban lehet megfelelõ mértékben korrigálni. Tehát ezek mindenféleképpen pozitívumai a benyújtott törvényjavaslatnak. Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage