Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Csak a pontosság kedvéért Dögei Imre képviselõ úr fölszólalásához, hogy amit most elõadott, az azon termelõknél igaz, akik nem hajlandóak a számlát elkérni, nem hajlandóak a költségeiket kimutatni, és akik nem hajlandóak a bevételeikrõl megfelelõ igazolást vezetni. Azok nem kapnak meg semmit. Azoktól a felvásárló, a feldolgozó, a kereskedõ lehúzza a hasznot, és jól is teszi, meg is érdemlik.

1997-tõl a termelõi igazolvány épp azt a célt fogja szolgálni, hogy valódi bizonylatokat fogadjanak el, olyan árral, mint amit ténylegesen föl is vettek. Ugyanis a kompenzációs felárat a termelõ visszaigényelheti, a tej-árkiegészítést visszaigényelheti, ha megfelelõ számlákkal rendelkezik. Ha az õ minõségi áruját, amelyet az állam kötelezõ érvénnyel elvár - ugye, nem lehet minden minõséget támogatni -, leadja, és ez alapján nem kapja meg azt az árat, amelyhez a kompenzációs felár följogosítaná, akkor õ ezt közvetlen igényelheti. Nemcsak ebben az évben, már igényelhette tavaly is, tavalyelõtt is, azelõtt is, '91 óta folyamatosan. Az más kérdés, hogy a kistermelõk úgy vannak vele, hogy õket nem érdekli, hogy milyen bizonylatokat, milyen elszámolást kellene vezetniük, ugyanis õk valamennyien egymillió forint alá esõ és adófizetési kötelezettség alól mentesített termelõknek minõsülnek, akik ilyen tájban a krumpliértékesítési gondokkal, almaértékesítési gondokkal, korábban a húsértékesítési gondokkal, dinnyeértékesítési gondokkal folyamatosan küzdenek, és fognak is, amíg saját piacukat nem szabályozzák le némely állami kényszerítõ eszköz és közgazdasági támogatás mellett.

(12.30)

Ugyanez vonatkozik a kamarai szolgálat által üzemeltetett gazdajegyzõkre. Ez a 600 millió forint nyilván kevés. Azért kell a kamarának a tagdíjat beszedni, és azért kell a piacszabályozásban és a piacszervezésben a termelõnek részt venni, hogy ez a rendszer megfelelõen mûködjék. Az állam, sajnos, ezeket nem tudja és nem is akarja átvállalni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage