Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselõtársaim! Engedjék meg nekem, hogy elöljáróban egy pár szóval megismertessem önöket azzal, hogy mi történt a szociális és egészségügyi bizottság ülésén október 21-én, ahol szintén megtárgyaltuk ezt a törvényjavaslatot, a tb pénzügyi alapjainak '96. évi pótköltségvetését.

Azt elöljáróban el kell mondanom önöknek, hogy a parlament szociális és egészségügyi bizottsága ezt a javaslatot, a pótköltségvetést nem találta általános vitára alkalmasnak. Ennek több oka volt, ami az ottani vitában kiderült. Az egyik oka az volt, hogy az elõterjesztés mellé a bizottság ülésének napjáig a képviselõk nem kapták meg az Állami Számvevõszék jelentését, ami alapvetõen szükséges ahhoz, hogy érdemben állást tudjon foglalni a bizottság a szakmai részletekrõl is. A bizottság ülésén a képviselõk egy határozatban felszólították a kormányt, hogy készítsen egy új elõterjesztést, de legalábbis korrigálja a jelenlegi elõterjesztést. Ennek az volt az oka, hogy egy olyan javaslatot kaptunk, amelyben a táblázatok, a számszaki táblázatok hibásak voltak, hiányosak voltak, és ezért nem lehetett ezeket a táblázatokat értelmezni.

A szociális bizottság ülésén a vita, a tanácskozás tulajdonképpen három fõ témakörrõl szólt. Az elõterjesztés számszaki hibáiról, az 1995. évi költségvetés fel nem használt megtakarításáról és az 1996. évi költségvetés kiadási oldalának túllépésérõl, illetve szó volt még ez utóbbi kettõ jogszerûségérõl.

Elõször is Pusztai Erzsébet kérdéseire, mely szerint a javaslat számszaki adatai, a táblázatok nem értelmezhetõek, a Pénzügyminisztérium jelen lévõ képviselõje azt válaszolta, hogy ezek a problémák a fénymásolási hibából adódnak, tehát tulajdonképpen ez az oka a számszaki hibáknak. Ezért ott a táblázatokat illetõen nem tudtunk állást foglalni.

Másodszor. 1995-ben a gyógyító-megelõzõ ellátás területérõl a társadalombiztosítási önkormányzatok szerint egy, az Állami Számvevõszék jelen lévõ képviselõje szerint 2 milliárd forint nagyságú költségfedezet-elvonás történt. A bizottsági tagok elmondása szerint vitatható a tb-önkormányzatok koncepció és felhatalmazás nélküli döntése arról, hogy az egészségügyi kiadásokat a költségvetési törvényben foglaltaktól eltérõen csökkentették.

Harmadszor. Az 1996. áprilisra megígért egészségügyi dolgozók béremelésének fedezete nem volt benne a '96-ban elfogadott költségvetésben. Itt többen felhívták a figyelmet arra, hogy az ígért béremeléshez, hogy ezt végre lehessen hajtani maradéktalanul, a kormánynak akkor, még tavasszal azonnal be kellett volna nyújtania egy pótköltségvetést, hiszen nem állt rendelkezésre megfelelõ mennyiségû forrás. Itt Kis Gyula képviselõtársunk is említette a bizottsági ülésen azt, hogy annak idején folyamatosan több ellenzéki képviselõ is felhívta a kormány, illetve a Népjóléti Minisztérium figyelmét arra, hogy amennyiben komolyan gondolják az egészségügyi dolgozók béremelését, akkor meg kell teremteni a költségvetési fedezetet '96. évi tb-költségvetésben, hiszen mindannyian, az ellenzéki képviselõk egyöntetûen állították, hogy nincs meg ebben a költségvetésben a fedezet. Ez most be is bizonyosodott.

A most benyújtott, tehát az októberben benyújtott pótköltségvetés, az tulajdonképpen kényszerhelyzetbe hozza a parlamentet, tehát kényszerhelyzetbe hoz bennünket. A tb-alapok hiánya, ami már áprilisban is látható volt, meghaladta azt a mértéket, melyet törvénymódosítás nélkül kezelni lehetne. Nincs tehát a parlament abban a helyzetben, nem vagyunk abban a helyzetben, hogy valamilyen pótköltségvetést ne fogadjunk el 1996-ra. A törvényhozásnak nincs választása. Egyirányú utcába kerültünk. Én nagyon remélem, hogy nem zsákutcába, egyértelmûen a kormány hibájából. Az áprilistól, tehát a már áprilistól látható forráshiány olyan helyzetet keletkeztetett, hogy az egyéb kiadások kifizetése került veszélybe. Itt például a kockázatkezelõ alapokról van szó.

A tb-önkormányzatok, kihasználva ezt a kényszerû helyzetet, további jelentõs költségvetési forrásokat igényelnek a mai napig. Ez a hiány több képviselõ szerint az év elsõ felében a már említett pótköltségvetés keretében konfliktusmentesen megoldható lett volna, rendezhetõ lett volna. Mostanra viszont már - ahogy az elõbb említettem - egy olyan helyzet állt elõ, hogyha nincs valamilyen pótköltségvetés, akkor nagyon sok kifizetés fog elakadni, veszélybe kerülni. Tehát kényszerhelyzet van, pótköltségvetést készíteni kell, de nem ilyet - ez is elhangzott a bizottság ülésén.

Tisztelt Képviselõtársaim! Röviden, ez a pótköltségvetés, amit a kormány terjesztett elénk, egyrészrõl nagyon késõn került ide, másrészrõl tartalmilag és szakmailag nem megalapozott, hibás, és amennyiben ezeket nem sikerül akár a bizottságon keresztül, akár ellenzéki vagy kormánypárti képviselõk segítségével korrigálni, akkor ezt a javaslatot úgy, ahogy a szociális bizottság nem tartotta általános vitára alkalmasnak, ugyanígy a Fidesz-Magyar Polgári Párt nem fogja tudni támogatni a végszavazáson. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldali padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage