Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Bauer Tamás nagyon izgalmas fejtegetései rengeteg gondolatot indítanak el az emberben. Ezek közül kettõt, engedjék meg, hogy megosszam önökkel.

Az egyik a cseh, szlovák és lengyel példa, amely itt elhangzott olyan formában, hogy ezt kellett volna nekünk már korábban is követni. Én egy másik oldalról szeretném ezt megközelíteni. A tekintetben, hogy milyen összefüggés van az általa nagyon fontosnak tartott versenyképesség és a privatizáció között. Tudniillik, mi mindig azt szoktuk mondani, hogy nálunk fontos és azért haladt úgy elõre a privatizáció, ahogy elõre haladt, sokkal jobban, mint Lengyelországban és Csehországban - illetve más formában haladt elõre, a kuponos és egyéb privatizációval szemben -, mert ezáltal leszünk igazán versenyképesek. No, ez az, ami eddig az én megítélésem szerint nem vált be. Reménykedünk abban, hogy ez nyilvánvalóan be fog válni a következõkben, és mindenki azt mondja általában, hogy majd egyszer a három közül legalább kettõben olyan problémák fognak jelentkezni a privatizáció elmaradottsága miatt, amelyet mi most még nem tudunk felmérni.

A másik, amiben van észrevételem és megjegyzésem: kell-e az államhatalomnak egy olyan rendszerben, amelyben a lakosság száma évente 40 ezerrel csökken, olyan prioritásokat megállapítani, amelyek valamilyen formában a gyermekszülést segítik elõ.

(8.30)

És itt nemcsak arról van szó, hogy a gyerekek megszülessenek, hanem arról van szó, hogy a gyermekek olyan családokban szülessenek meg, ahol õket igazán emberi körülmények között tudják felnevelni. Nos, ezért számomra az a fajta megoldás, amit itt Bauer Tamás felvázolt, azért nem igazán rokonszenves, mert nem ezt segíti elõ. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage