Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Én nem vagyok sem képviselõje a mûvelõdési kormányzatnak, nem is tartozom az Országgyûlés kulturális lobbyjához, de azért végighallgatva Fekete Györgyöt, annyit azért szeretnék megjegyezni, hogy ennek a kormánynak az alapvetõ célja a mûvelõdéspolitikában az volt, és az maradt, hogy azzal az állapottal, amikor hol ilyen, hol olyan irányban a kormány akarta megszabni, hogy mi a helyes, mi a jó, mi a követendõ a kultúrában; ezzel szakítson, és ezt megcsinálta, kedves képviselõ úr.

Amennyire én át tudom tekinteni az elmúlt hat év történetét, az ön államtitkársága idején az akkori kormányzat hetente hajtott végre annyi beavatkozást a kultúrába, mint amennyit ez a kormány két év alatt sem. Azt hiszem, hogy ami a Nemzeti Kulturális Alapot illeti, ott valóban megdöbbentem azon, amit ön mondott, mert hiszen ez a kormány teremtett meg egy olyan automatizmust, ami lazítja a költségvetés és a Nemzeti Kulturális Alap kapcsolatát, amit önnek igazán üdvözölnie kellett volna, hogyha a kultúra szabadságáért "van oda".

A nonprofittörvény normaszövege elkészült. Végre a legfontosabb kérdés, ami belefér ebbe az idõbe. Ami a médiát és a sajtót illeti, ez a kormány kész volt elfogadni egy olyan médiatörvényt, amikor a miniszterelnöknek semmiféle jogosítványa nincs a rádió és a televízió vezetõinek kijelölésében. Az elõzõ ciklusban azért nem született meg a médiatörvény, mert az elõzõ kormány erre nem volt hajlandó. Ami az írott sajtót illeti, az elõzõ kormány felvásárolta a lapokat, állami sajtót teremtett, és állami pénzbõl tartott fenn kormánypárti lapokat. Ez a kormány megszüntette az állami sajtótulajdont, elválasztotta az írott sajtót az (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) államtól. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage