Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Azt hiszem, hogy szellemes elõadást hallottunk Dobos Krisztinától, "Egy család helyzete a következõ költségvetési évben" címmel; ugye, ezt is adhatta volna felszólalásának, amelyben nagyon sok valós elem volt, ezt meg kell mondani õszintén.

Valóban, ha a nemzetgazdaság egészében gondolkozunk a költségvetésben, akkor családi költségvetésben kell gondolkozni a családok esetében, és ezt nagyon nehéz vitatni, hogy egy ilyenfajta kérdésfelvetésnek van jogossága, és helyes, hogyha ilyen szempontból nézzük át a családok költségvetését.

De mégis van két olyan megjegyzésem, amit engedjen meg Dobos Krisztina nekem, hogy elmondjak - és a tisztelt jelenlévõk is, hogy elmondjak. Nyilvánvalóan egy ellenzéki képviselõ azt fogja kiemelni ebbõl a költségvetésbõl, ami szerinte ennek a családi háztartásnak a kárára szolgál, egy kormánypárti képviselõnek azért azt is el kell mondani, ami ennek a családi költségvetésnek a javára szolgál.

Ha Kovács apuka felsõoktatási dolgozó, akkor nyilvánvalóan van lehetõsége arra, hogy a tudományfinanszírozási elembõl - ugye, abból a 140 millióról 1,6 milliárdra növekvõ alapból - valamilyen formában részesedjék, és ez is hozzátartozik nyilván a családi költségvetéshez. Ha azt is tudomásul vesszük, hogy a bértáblázat - amely egy külön eleme ennek a költségvetésnek, és azt is megnézi -, és abból kiderül az, hogy ez a bértáblázat szét van húzva a korábbiakhoz képest, az a lehetõség adva van, hogy annak a különbözõ kategóriájába bekerüljön; akkor azt kell mondanom, hogy bizony attól fog függni, hogy Kovács apuka hány éves, és nem feltétlenül attól, hogy mennyit dolgozott.

(11.20)

De hát ezt a bértáblázatot nem ez a kormányzat hozta létre, elnézést kérek, hanem a megelõzõ szorította bele ebbe az ágyba tulajdonképpen a bérezést és a differenciálás lehetõségének a meggátlását. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage