Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Én magam sokszor egyetértek Orosz professzor úrral, és valóban, a tudomány kiemelt támogatásáról vagy az idei évben a tavalyihoz képest kiemelt támogatásáról nem szóltam. El kell ismerni, hogy valóban ez egy jelentõs összeg. Igaz, hogy az elõtti évben jelentõs összeggel csökkent, de ezt is hozzá kell tennem, hogy ez nagyon fontos.

Én azonban egy momentumra szeretnék reagálni, hogy a közalkalmazotti bérbe való beszorítás, ahogy professzor úr fogalmazta, képviselõtársam fogalmazta, ez egyrészt azt jelentette vagy jelenti ma is, hogy 1992-ben, '93-ban és '94- ben folyamatosan emelkedett, jelentõs mértékben, a közalkalmazottaknak megfelelõen a felsõoktatásban is és a közoktatásban is az ott dolgozók bére. '93-ban 30 százalékos volt a felsõoktatásban a béremelés, és ez egy óriási lehetõség volt, mert rendkívül elmaradt a felsõoktatásban mûködõk bére.

A másik dolog pedig, én úgy hiszem, hogy emellett - tehát hogy lehetne a közalkalmazottak bérét jelentõsebb mértékben emelni -, emellett nem szabad elmenni, hogy 1995-ben 18 százalékos volt a reálbércsökkenés, és 1996-ban is reálbércsökkenés lesz ebben a szférában. Tehát úgy gondolom, hogy mindig a bért és az inflációt együttesen kell tekinteni, és az ország mozgatórugója az értelmiség, az ország mozgatórugójának kell tekinteni - és fejlettebb, nálunk szerencsésebb országokban annak is tekintik az egyetemi oktatókat és a kutatókat. Tehát úgy hiszem, hogy bár van növekedés a '97-es költségvetési évben, de nem olyan mértékû, amit örömmel tudnánk üdvözölni, és most nem mint ellenzéki képviselõé, hanem mint oktató mondom ezt.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage