Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Hallgatva kormánypárti képviselõtársaimat, tényleg az az embernek az érzése, hogy a kormány a gazdasági folyamatok ismerete nélkül készítette el az 1997. évi költségvetést, de végül is ugyanígy készült el a '95. évi zárszámadás és a '96. évi pótköltségvetés is.

Mint emlékeznek képviselõtársaim, a '95. évi zárszámadás tárgyalásakor ellenzéki oldalról rendkívül kemény kritika érte azt a hatást, amit a Bokros- csomagként nyilvántartott kormánypárti elképzelés fejtett ki a beruházásokra, minek hatására 1,2 százalékra csökkent Magyarországon a beruházások növekedése, ami tragikusan alacsony.

Az igazi meglepetés most októberben következett be, amikor a Pénzügyminisztérium tájékoztatója megjelent, amiben a következõ olvasható: "A KSH 1996. szeptember 6-ai közlése szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene 1995-ben a korábbiak által becsült 1,2 százalékos növekedéssel ellentétben 5,3 százalékkal csökkent. A mérséklõdés 1996-ban is folytatódik 7 százalékkal..." folytatódik a folytatás.

Ezek után meg kell kérdeznem, a Magyarországon járt világbanki dolgozók milyen adatokat láthattak, amikor úgy nyilatkoztak, hogy a stabilizáció érdekében hozott intézkedések nem vetették vissza a reálgazdaság fejlõdését. Kérdezem én a tisztelt Házat, elsõsorban kormánypárti képviselõtársaimat, önök tudtak errõl, és ha tudtak, miért nem szóltak? Azt már csak a tréfa kedvéért jegyzem meg, hogy Fazakas Szabolcs vajon mire gondolhatott, amikor azt mondta, hogy eljött a gazdasági növekedés ideje. (Az elnök megkocogtatja poharát, jelezve, hogy a felszólalási idõ letelt.) Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage