Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. A dolog nagyon egyszerû, Bogárdi képviselõtársam. Amikor egy piacgazdaságban - és a mi gazdaságunk most már jelentõs mértékben ilyen -, amikor egy piacgazdaságban lassulás van a termelésben, akkor visszaesés van a beruházásokban.

Én ma reggel, amikor elsõként beszélhettem, akkor idéztem a finn példát, hogy a Finnország - mint a Szovjetunióval és KGST-vel való kapcsolatban leginkább szereplõ piacgazdaság - egy ahhoz hasonló átalakulási válságot élt meg, mint mi, és akkor azt említettem, hogy a GDP-jük 12 százalékkal csökkent a csúcshoz képest, a fogyasztásuk 11 százalékkal, a beruházásaik pedig 48 százalékkal csökkentek '90 és '93 között.

Nálunk annak a stabilizációnak, ami bekövetkezett, annak a velejárója az, hogy ez a beruházáscsökkenés elõáll, azok a konjunktúratesztek, azok a gazdaságkutatói vizsgálatok, amelyeket ismerünk, azt mutatják, azt sejtetik, hogy az év második felében ez már kiegyensúlyozódik, és ezeknek a vizsgálatoknak az alapján mondhatjuk azt, hogy a reálgazdaságot nem érintette súlyosan a stabilizáció, és hogy a következõ évben már az élénkülés beruházásokban is és termelésben is elvárható. Így mûködik a piacgazdaság. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage