Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr, és igyekszem nagyon rövid lenni, hiszen véges a frakció számára juttatott idõ. Két mondatra szeretnék reagálni.

Az egyik: Ungár képviselõtársam azt mondta, hogy megváltozott az oktatás finanszírozása. A közoktatásban ugyanolyan normatív finanszírozás van, bár kétségtelen, hogy a közoktatási törvény elõírja, hogy a két évvel ezelõttinek a 80 százalékát kell fedezni a normatívának, de a Pénzügyminisztérium képviselõje elmondta, hogy ez azt jelenti, hogy a tényleges költség 58 százalékát fogja ez évben fedezni. Hát ez kétségtelen tény.

A másik pedig, én úgy gondolom, hogy aki Magyarországon él, az pontosan tudja, hogy valóban elindult egy olyan folyamat, hogy a család jövedelmétõl függ, hogy milyen oktatásban tud a gyerek részt venni, hiszen nemcsak a tandíjról van szó a felsõoktatásban, hanem többször elmondtuk, hogy akár egy középiskolai kollégiumi díj - tehát hogy egy más településre menjen és egy valamilyen speciális iskolába jelentkezzen -, vagy akár azt veszem, hogy nyelvet tanuljon - márpedig nem nagyon lehet nyelv nélkül ma már boldogulni -, ezek mind olyan pluszköltségek, amelyek a családokat terhelik.

Tehát ezek azok a momentumok, amelyek kétségtelenül arra ösztökélik azokat a családokat, akik kisebb jövedelemmel rendelkeznek, hogy akár elhalasszák, vagy akár véglegesen azt mondják a gyerekeiknek, hogy nem tudják finanszírozni a továbbtanulást, és ez nemcsak az elszakítást jelenti, hanem azt is, hogy a következõ nemzedék számára is az elszakítás, tehát a két pólus közötti elszakadás véglegessé válik; és ez a nehéz dolog, és ez, a mobilitás hiánya mutatja azt, hogy valójában a családok depressziós megnyilvánulásai megjelennek. Tehát én azt hiszem, hogy ezt azért fel kellene ismerni, és kellene ez ellen tenni. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage