Ungár Klára Tartalom Elõzõ Következõ

UNGÁR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Érdemes egy pillanatra elidõznünk a beruházások alakulásánál. A beruházások nominális értéke csökkent, és ha azon belül egy kicsit tovább nézzük és bontjuk, akkor látjuk, hogy az önkormányzati beruházások csökkentek, az állami beruházások csökkentek, és nem a termelõ, nem az ipar, kereskedelem, mezõgazdaság beruházásai csökkentek. Azt gondolom, ha már egy számot a sok közül elõvettünk, akkor picit árnyaltabban meg kellene nézni. Nem biztos, hogy jó az a tendencia, hogy az önkormányzati beruházások csökkentek. Nem biztos, hogy egyértelmûen jó, hogy a központi beruházások csökkentek, valószínûleg nem rossz. Az, hogy a termelõberuházások nem csökkentek, az jó.

Egy fél mondatot engedjen meg Dobos Krisztina nekem. Azt gondolom, hogy a családok jövedelmi helyzetének - függve vagy függetlenül a gyermekektõl - jó lenne, hogyha a családok jövedelmi helyzete most már nem romolna tovább, és ezt ígérjük mi ezzel a költségvetéssel, ami valószínûleg csak két vagy három év múlva fogja azt az érzést kelteni, hogy tényleg jobban élnek, hiszen már a tartalékaikat is felélték.

Biztos vagyok benne, hogy az iskolába járás és az iskolák közötti választás az ma még nem függ a családok jövedelmi helyzetétõl, és abban is, hogy a most kialakított rendszerben nem kell hogy függjön. Nemcsak azért változott meg az oktatásfinanszírozás rendszere, mert a költségvetés garantál az elõzõ két évhez képest 80 százalékot, hanem azért, mert ezek az említett normatívák is megváltoztak, például az igen kis településekre vonatkozó iskolai normatívák, hogy csak egyet említsek.

(11.50)

Tehát a közös célunk - azt gondolom - az, hogy a családok jövedelmi helyzete javuljon mostantól kezdve. Azért is, de nemcsak azért is, hogy a gyermekek iskolába járhassanak, és jó iskolába járhassanak. Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage