Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Kovács Kálmán hozzászólásához szeretnék egy gondolatot mindenképpen megemlíteni. Magam is, amikor szóltam az egyházi tételekrõl, akkor természetesen tisztességgel és korrekten elismertem, hogy nyilván többre is szükség lenne. Úgy tûnik, hogy ennyit lehet kiszorítani a költségvetésbõl.

Azt azonban mindenképpen megemlíteném, hogy 900 millióról beszélt, ami, ha jól tudom, az idei teljesítés. A következõ esztendõre az egyházi oktatási intézmények közoktatási megállapodás szerint járó, tehát a normatíván felüli összegekre 1 milliárd 800 millió forinttal számít a költségvetés. Ezen kívül az egyházi oktatási intézmények felújítására még újabb félmilliárd, pontosan 540 millió forint van elkülönítve.

Ami pedig a felsõoktatási intézményeket illeti, itt azért természetesen egy elég nehéz kérdés van. Nevezetesen, az a téma, hogy vannak olyan felsõoktatási intézmények, magánegyetemek, különbözõ képzési rendszerek, amelyek egyáltalán semmilyen támogatást nem kapnak. Így tehát, amikor az állam támogatja az egyházi felsõoktatást, akkor bizonyos, hogy valamilyen módon mégis csak egyeztetni kell azt, hogy például hány diák, hány diák képzésérõl lehetséges beszélni, hiszen az állami felsõoktatási intézményeknél nagyon szigorúan meg van szabva, hogy adott szakterületenként hány fõig jár ez a támogatás.

Azt gondolom, hogy tudatos diszkriminációról nincs szó, legjobb meggyõzõdésem szerint. Arról bizonyosan szó van, hogy az egyházi felsõoktatás és általában az egyházi oktatási intézmények állami finanszírozásának a rendszere még nem teljes, nem tökéletes és bizonyos, hogy a közös jó szándék, tárgyalások, párbeszéd útján még javítható. E tekintetben egyetértek képviselõtársammal. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage