Csige József Tartalom Elõzõ Következõ

CSIGE JÓZSEF (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Kovács képviselõtársam föltette a kérdést: van-e változás? Válasza az volt, hogy nincs. Hadd mondjak valamit! Az elõzõ kormánytól óvodai fejkvótát, normatívát, 27 500 forintot örököltünk, ez volt tavaly is. A jövõ évi óvodai normatíva; az alapnormatíva 60 ezer, az étkezési kiegészítés 7500, a szülõi szervezetek támogatása 100 forint; 67 600 forint. Kistelepüléseken tanulónként, gyermekenként további 20 ezer forint. Ez 87 600 forint. Kérdés: van-e változás a 27 500 forinthoz képest?

Azt gondolom, hogy egyértelmû, hogy van. Még inkább így van ez más területeken. Ha végig gondolja képviselõtársunk velünk együtt, hogy azok a kiegészítõ normatívák, amelyek az eddigi alaphoz járulnak, milyen rendkívül fontosak az iskolák, óvodák, középiskolák helyi pozícióvédelmében, a mûködés biztosításában, akkor bizonyos vagyok benne, hogy egyet tudunk érteni, hogy jelentõs módosulás, jelentõs változás következett be a korábbiakhoz képest.

Van azonban, amivel én magam is egyetértek és fontosnak tartok. Nevezetesen, a pedagógusbérek alakulásának áttekintése, az idei teljesítés garantálása és a jövõ évi tervek biztosítása. Ezt magam a bizottsági ülésen is, ugyanebben a közelítésben, csak ettõl valamivel még határozottabban elmondtam, mert én is azt gondolom, hogy ez olyan fontos társadalmi csoport, olyan súlyú közalkalmazotti réteg, amely a fokozott figyelmet és megbecsülést megérdemli. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage