Farkas Imre Tartalom Elõzõ Következõ

FARKAS IMRE (MSZP): Én köszönöm Csehák Juditnak, amit elmondott. Valóban bizonyára pontosította és értelmezhetõbbé tette az én gondolatomat.

(15.40)

Én összesen azzal szeretnék vitatkozni, hogy ha igaz, hogy a kormányzat arra gondolt, hogy nagyon sokan a minimálbérre jelentkeznek be, és itt valójában, amit késõbb mégis kifizetnek ebben a körben, ezután nem fizetnek tb- járulékot, akkor ebben a változatban, ha ezt tényleg így gondolták, hogy ez a fõ elem, akkor a 4500 forint lett volna a megfelelõ megoldás. Ha az pedig nagy teher, akkor az általunk is benyújtott - mondjuk - 3300 forint. Ha ez a fõ és ez a döntõ kérdés, akkor ez sokkal jobb megoldás, mint az 1800 forintos lépés.

Sajnos, én azt látom, hogy ez a kör bizonytalan, hogy sikerül-e majd így megfogni egyáltalán, még az 1800 forinttal is, az viszont tény, hogy a számában ennél nagyobb létszámot eltalálja viszont, azokat a munkavállalókat vagy azokat a munkáltatókat, ahol rendben van a foglalkoztatás, nem a minimálbért fizetik - és késõbb még zsebbe valamennyit -, hanem, sajnos, olyanok a jövedelemviszonyok, hogy a jövedelmük teljesen legális módon a dolgozóknak átlagosan 20 és 40 ezer forint között van. Õket viszont minden esetben negatívan érinti ez az elképzelés.

És még egy gondolatot a kompenzációhoz. Én a magam részérõl, ha abszolút más megoldás nincs, a kompenzációt el tudom képzelni egyfajta megoldásnak, de a legutolsó megoldásnak. Nem értem, hogy miért van arra szükség, hogy formálisan kijelentsük, hogy csökken a tb-járulék százaléka, az alacsonyabb jövedelmûeknél meg az átlagos jövedelmûeknél egy nagyobb terhet alkalmazunk, és akkor több milliárd forinttal pedig kompenzációt fogunk alkalmazni. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage