Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Elõttünk van ez a törvénycsomag, módosítások és új törvény is, amelyet most itt együttesen tárgyaltunk a felvezetésben.

Ez a módosítása a társadalombiztosítás 1975. évi II. nagy törvényének - mert ez egy nagy és alapos törvény módosítása - 76 vitapontot, annyi módosító javaslatot igényelt, és ha ezeket a vitapontokat és a vitákat elemezném, akkor sokszor éreztük azt valamennyien, akik, itt vagyunk - többségében, akik itt vagyunk -, hogy még jó lett volna egy kis idõ, hogyha még ezekben a kérdésekben egy kicsit jobban el tudunk mélyülni.

Tudom, hogy helytelen volt, hogy ezt most a költségvetéssel egyidejûleg - ami azért mindig nagyon fontos törvény, és nagyon sok kiágazása van -, azzal együtt tárgyaljuk, de fogadjuk el most ezt a tényt, hogy ezt most meg kell tennünk, és néha-néha elég fáradtan tudjunk állást foglalni itt a kérdésekben.

A módosító, illetve a szakmai csomagokat nézve én az 5. kérdéscsoporthoz, a járulékfizetéssel összefüggõ kérdésekhez tettem négy javaslatot is, de úgy, hogy azok közül a 15. számmal jelzett, amely a 9. §-ához, annak elhagyásával tesz javaslatot egyrészt a személyem részérõl, másrészt a Kis Gyula, Semjén Zsolt és Kiss József képviselõtársaim részérõl.

Ebben a kérdésben - tekintettel arra, hogy itt összecsengett az érdeklõdésünk, és összecsengtek az ezzel kapcsolatos kérdéseink - az én javaslatomban - ami egyébként nem tért el lényegesen a három képviselõtársam javaslatától - a 98. §-nak adtam egy olyan jellegû új megfogalmazását, hogy: "A társadalombiztosítási ellátást szóban vagy írásban, egyes ellátásokat csak írásban kell igényelni, az igényt visszamenõleg legfeljebb hat hónapra lehet érvényesíteni." Vitatható, hogy ennél jobb megoldás nem lenne-e található, de ebben a pillanatban nem volt nagyon sok meditációs lehetõségünk ezzel a kérdéssel kapcsolatosan.

A 28. pontban a 11. § módosítását javasoltam, kértem, és a szociális bizottság ezt akkoriban el is fogadta, ez tulajdonképpen az egyéni vállalkozók és a jogi személyiséggel nem rendelkezõ gazdasági társaságok bizonyos elõnyös lehetõségét teremtette meg, itt meglehetõsen hosszú szakaszokban. Tekintve, hogy az idõnk elõrejárt, most nem akarom felolvasni.

A harmadik javaslat innen, ebbõl az 5. pontból - ebbõl az 5. csomagból - tulajdonképpen az egyéni vállalkozók szintén kedvezményezését biztosítaná, és azt gondoljuk, hogy ez a kiegészítõ tevékenységet folytató tevékenységgel együtt egy meglehetõsen nagy, most induló társadalmi rétegnek a kedvezõbb megítélését és lehetõségét biztosította volna.

Nem tudott a bizottságunkban többséget kapni egy ezzel pandan javaslatnak - nevezetesen a társas vállalkozóknak a preferenciáját biztosító javaslatnak -, ezekben a kérdésekben is tulajdonképpen nagyon részletesen nem tudtunk szakmai és nem tudtunk jövedelmezõségi számításokat sem benyújtani. Én azért gondolom, hogy nagyon szerencsés volna, hogyha ennek a kérdésnek - mert hozzá kell majd nyúlnunk újra ehhez a kérdéskörhöz, lehetséges, hogy már a reform jegyében -, de kicsit elmélyültebb és kicsit részletesebb elemzését kellene megteremtenünk. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage