Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Amint az ismeretes, a közelmúlt eseményei megrengették valósággal a Magyar Nemzeti Bankba vetett hitet, hiszen kiderült, hogy amíg 1994-ben 40 milliárd bevételrõl, többletrõl beszéltek, ez a többlet 1995-ben 6 milliárdra lecsökkent, erre az évre pedig 60-80 milliárd forint negatívumra fordult át.

Még jóformán ezt a kérdést meg sem tudta emészteni a társadalom, amikor kiderült, hogy durván 2000 milliárd forintos nem kamatozó belsõ államadósságot át akarnak könyvelni kamatozóvá. Ezt követõen pedig kiderült a Nemzeti Bankkal kapcsolatban, hogy olyan szerzõdést kötöttek, melynek értelmében ugyancsak milliárdos nagyságrendben kell a magyar államnak helytállnia egy olyan szerzõdés következtében, amelyrõl elmondhatom: nemhogy egy elsõéves joghallgató, de egy elsõéves elemistának nem lenne szabad ilyen elemi hibákat vétenie.

Ezek után mi nem azzal kívánunk foglalkozni, hogy ki a hibás vagy a bûnös, a jelenlegi elnök, Surányi György, vagy a korábbi, Bod Péter Ákos, vagy a két alelnök, hanem mi a veszteségek keletkezésének okait és idõpontjait kívánjuk felderíteni; és arra kérünk választ, mekkora veszteségek érték a Magyar Nemzeti Bankot, és rajta keresztül az országot. Erre kívánunk vizsgálóbizottságot felállítani, és remélhetõleg a vizsgálóbizottság fel fogja deríteni a hazánkat újabb gazdasági válságba sodró gazdasági tényezõket. Köszönöm a türelmüket. Kérem ezért, hogy támogassanak. (Taps az ellenzéki pártok oldalán.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage