Berregi István Tartalom Elõzõ Következõ

BERREGI ISTVÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Úgy gondolom, akkor amikor e Ház az 1997. évi költségvetést tárgyalja, mindenképpen ismételten fel kéne hívni nemcsak a kormány, de igen tisztelt képviselõtársaim figyelmét is, hogy ismét van lehetõség az 1994. évi választások elõtt, fõleg a kormány tagjai, élükön a kormányfõvel tett ígéretei részleges betartására.

Nagyon jól tudom, nemcsak ez az ígéret maradt a jelenlegi kormány részérõl máig is csak az ígéret szintjén. Jelesül, hogy a kárpótlást igyekszünk a lehetõ legrövidebb idõn belül befejezni. Igaz, rövid idõ is lehet relatív éppúgy, mint például az ideiglenes, azért mégis jó volna, ha a kormány legalább a látszatát keltené azzal, hogy egy apró lépést tesz ez irányú ígéretének realizálása érdekében is.

Nem hatalmas összegrõl van szó indítványomban, de ami a lényeg -

úgy gondolom -, valóban itt az ideje, hogy a sok megkárosított polgárt, kinek vagyonát elvették, elkobozták, valamit enyhítsünk sérelmükön. Õk nem sikerdíjat kérnek, õk csak abból kérnek valamit vissza, ami az övék volt, és törvény is van rá.

Úgy tûnik azonban, hogy ez a kormány is még mindig sokkal könnyebben vesz el és von el bárkitõl, mint visszaadná azt, ami sosem volt az övé.

Akkor, amikor a szövetkezetek kérik a kárpótlás folyamán õket ért károk rendezését adójóváírás formájában, úgy gondolom, az alanyi és leszármazói jogon kárpótlási jeggyel rendelkezõk esetében a minimum az, hogy aki tudja és akarja, az a kormány félrevezetésének eredményeként a megmaradt kárpótlási jegyét legalább adójában elszámolhassa névértékben, mivel az évek óta tartó infláció úgyis leértékelte már azokat.

Kérem képviselõtársaim egyetértését, és indítványom támogatását. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage