Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A villamos energiáról szóló 1962. évi IV. törvény - a Ptk. rendelkezéseivel összhangban - deklarálta, hogy a villamos hálózat kizárólag állami tulajdonban állhat. Az új villamosenergia-törvény 1994-ben már nem említi a kizárólagos állami tulajdont.

(16.10)

Mára tarthatatlan állapot alakult ki, mégpedig az, hogy a hálózatfejlesztési hozzájárulással kiépített, illetve kiépítendõ hálózati rendszer nem az állam, és mögöttesen így valamennyi állampolgár tulajdonába, hanem egy részben külföldi tulajdonban álló gazdasági társaság tulajdonába kerül, kizárólag a társaság tulajdonosainak érdekeit szolgálva. A hálózatfejlesztési hozzájárulást fizetõk lényegében ajándékozási szándék nélkül mintegy társaságnak ajándékozzák befektetésük hasznát.

A villamosenergia-rendszer tulajdoni helyzetének változását követnie kellene végre a jogszabályok megfelelõ módosításának, hogy ne maradjon fenn a piacgazdaságnak, a számvitelnek, valamint a polgári jog alapelveivel ellentétes állapot - itt a szolgáltatás- ellenszolgáltatás egységérõl van szó -, és így a fogyasztók által anyagi eszközökkel létrehozott hálózat mint tárgyi vagyon ellenszolgáltatás nélkül egy másik piaci szereplõ tulajdonába kerüljön.

A javasolt módosítás elfogadásával megteremtõdne a fogyasztói befektetések elismerése azzal, hogy a hálózatfejlesztési hozzájárulással létrehozott hálózat - a befektetés arányában - a szolgáltató és a fogyasztó közös tulajdonába kerül.

Kérem tisztelt képviselõtársaimat, támogassák javaslatomat! Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage