Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Csak nagyon röviden két dologra szeretnék reagálni, a részletekre majd annak idején lesz módom kitérni.

Miniszter úr említette, hogy az európai gyakorlathoz viszonyítva Magyarországon sok a fogva tartott. Magyarul, százezer lakosra vetítve sokan ülnek büntetés-végrehajtási intézetben. Nem is az a baj, tisztelt miniszter úr, a büntetéskiszabási gyakorlattal, hogy általában enyhe, hanem az a baj, hogy az igazán nagy bûncselekmények elkövetõivel szemben enyhe, vagyis az, hogy aránytalan. Ez az aránytalanság a mi meggyõzõdésünk szerint nem igazán a bíró hibája, hanem a büntetési rendszernek a hibája. Ezen szeretnénk mi a javaslatunkkal javítani. Hogy sikerül-e vagy nem? Ez nem rajtunk múlik, hanem önökön múlik.

A másik pedig, amire reagálni szeretnék: egy aggályomat szeretném máris kifejezni. A kormány képviselõje a kormány átfogó javaslattervénél a bizottságban is és ön most is említette az enyhítõ szakasznak a felülvizsgálatát. Az az aggályom, hogyha önök az enyhítõ szakaszt akarják felülvizsgálni, akkor az úgy fog megtörténni - mert más irányban nem nagyon lehet -, hogy megszüntetik, illetve visszahozzák az enyhítõ szakasz alkalmazásának kivételes jellegét.

Én nagyon kérem, hogyha így gondolják, akkor ezt fontolják meg, mert a mi javaslatunk arra a következményre vezetne, hogy a nagy bûncselekmények elkövetõinél valóban bizonyos mértékig nõne a börtönnépesség, de az igazán nagy bûncselekmények elkövetõinek a száma viszonylag kevés. Azonban hogyha az enyhítõ szakasz kivételességét önök ne adj' Isten, visszahozzák, akkor a kis bûnözõkkel telnek meg a börtönök. Nem hiszem, hogy erõsítenünk kellene azt az érzést, hogy Magyarországon csak nagyot lopni érdemes. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage