Mádi László Tartalom Elõzõ Következõ

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Két módosító indítvány mellett szeretnék érvelni, amit szintén saját nevemen nyújtottam be. Az egyik egy sima módosító indítvány, a másik egy kapcsolódó módosító indítvány.

Az elsõ arra vonatkozik, hogy a törvény 171. § (3) bekezdésének b) pontja maradjon el, ugyanis ez a b) pont azt rögzíti, hogy a kormány a tõzsde alapításának jóváhagyását elutasíthatja, ha az alapítás nem illeszkedik a kormány gazdaságpolitikai céljaihoz. Azt gondolom, hogy az értékpapírpiac és a tõzsde mûködése kapcsán a tõzsde függetlenségét és ennek a garanciáit igenis meg kell teremteni. Hiszen a kormányzat céljai és a fiskálispolitika, de monetáris politika érdekei is nem feltétlenül esnek egybe a tõzsde és a tõzsdei szereplõk érdekeivel. És azt gondolom, hogy a kormányzatnak a beavatkozási lehetõségeit csak a jogilag legszükségesebb szintre kell visszaszorítani, és éppen ezért a tõzsdealapításhoz kormányzati hozzájárulást semmiképpen nem tartom célravezetõnek törvényben rögzíteni.

(18.30)

A másik módosító indítvány arra vonatkozik - nyilvánvalóan vita van köztem, illetve a többség képviselõi között - ami az alaptõke, jegyzett tõke felemelési kötelezettség idõpontjára vonatkozna. Én azt gondolom, hogy egy késõbbi idõpont, ami részben a hitelintézeti törvénnyel is összhangban lenne - hiszen a hitelintézeti törvény is 1998-ig kívánja ezt a jegyzett tõkefelemelést lehetõvé tenni, míg az értékpapírpiac törvény 1997. december 1-ig -, tehát azt gondolom, hogy egy késõbbi idõpont lehetõséget teremtene arra, hogy a törvényben egyébként is nehéz helyzetbe hozott középvállalkozások, középméretû, elsõsorban magyar tulajdonú brókercégek ezeknek a követelményeknek meg tudjanak felelni, és ezáltal a piacon egy több szereplõvel bíró, egészségesebb versenyhelyzet alakuljon ki.

Én azt gondolom, hogy amennyiben egy ilyen szûk határidõt szabunk, akkor könnyen lehet, hogy a tõzsdei szereplõk száma - azon brókercégek száma, akik igazából potenciálisan jelen vannak a piacon - tíz alá csökkenne, ami nem igazán szerencsés az értékpapírpiac mûködése és a piaci verseny szempontjából.

Tehát azt kérem tisztelt kormánypárti képviselõtársaimtól és a kormányzattól, még egyszer fontolják meg ezen határidõnek a törvényben rögzítését. Azt gondolom, hogy jelentõs érvek szólnak a módosító indítványom mellett, s kérném ezért álláspontjuk esetleges módosítását. Köszönöm szépen képviselõtársaim figyelmét.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage