Takács Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TAKÁCS IMRE, a számvevõszéki bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A számvevõszéki bizottság a múlt hónapban, október 30-án szintén megtárgyalta a számvitelrõl szóló 1991. évi XVIII. törvény módosítását tartalmazó T/3247. számú törvényjavaslatot, és a bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak minõsítette a tervezetet. A törvénytervezet az 1991. évi törvényhez képest nem eredményez a magyar számviteli rendszerben olyan mélyreható változásokat, amelyeket az 1991. évi XVIII. törvény kiváltott. A T/3247. számú törvényjavaslat szükségességét nemcsak az európai jogharmonizáció indokolja - állapította meg a bizottság -, hanem az is, hogy hazánkban a nagytulajdonosok jelentõs része külföldi vállalkozó, így a számvitelnek a fejlett országokhoz való közelítése megkönnyíti ezen vállalkozók tevékenységét, mintegy vonzerõvel hat a külföldi vállalkozók számára az, hogy ugyanazt a számviteli rendszert találják Magyarországon, vagy majdnem ugyanazt a számviteli rendszert, mint amit a fejlett országokban.

(09:30)

A számviteli törvényjavaslat lehetõvé teszi a reál- és pénzügyi folyamatok ésszerû visszatükrözõdését is. A beterjesztett törvényjavaslat a már érvényes számviteli elveket kiegészíti olyan elvekkel, amelyek elõsegítik az elégséges információ rögzítését, ezáltal a jó döntések megalapozását is.

A bizottság szerint helyes az, hogy a törvénytervezet az adózási eljárásokhoz és a devizatörvényhez igazítja a számviteli követelményeket. Az egyszerûsített mérleg- és eredménylevezetés segíti a kis- és középvállalkozások tevékenységét is. A törvényjavaslat pontosabb eszköz- és forrásértékelésre, önköltségszámításra sarkallja a vállalkozókat. Lehetõvé teszi a beszerzési ár jobb kialakítását. Az állami juttatások elszámolását is pontosabban rögzíti a tervezet, mint az 1991. évi XVIII. törvény.

A bizottság megállapította, hogy végeredményben a törvénymódosítás hozzájárul a gazdálkodáshoz kapcsolódó információk jobb kialakításához, a jobb döntésekhez, a gazdaság fejlõdéséhez. Mindezek miatt a számvevõszéki bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak minõsítette a törvényjavaslatot. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage