Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselõ Asszony! Természetesen a kormány vállalja azt a felelõsséget, amely reá hárul. Így van, a privatizációt felügyelõ miniszter és a pénzügyminiszter tesz javaslatot az igazgatótanácsra. Ez történt az ÁPV Rt. megalakulásakor, és ez történt most is. Széles körû szakmai egyeztetések. És ebben elsõdleges szempont az volt, hogy hogyan és miként tudnak megfelelni a szakmai követelményeknek. Ez volt akkor is, és ez most is.

A másik természetesen az, hogy van-e bármiféle gazdasági vagy egyéb elkötelezettsége az illetõnek vagy sem. Ez külön ki is lett vizsgálva.

A harmadik - mert ön is pontokba szedte, hadd válaszoljak pontokban. A harmadik. Azért ez az ügy, tehát a Tocsik-ügy azért nem homályosíthatja el azt, hogy óriási munkát végzett az ÁPV Rt. és annak vezetése. Itthon is és külföldön is elismerik, hogy milyen nagy és sikeres volt a privatizáció 1995- ben és '96-ban. Azért arra a több száz milliárd forintra szeretném önöket emlékeztetni, amely a privatizáció eredményeként befolyt az állam kasszájába, és amelynek köszönhetõen az államadósság, a külföldi adósság is jelentõsen csökkent.

Ami a tanulságokat illeti, két dologról volt szó, és ebben megkezdtük a munkálatokat. Egy: megnézzük, hogy milyen esetleges módosításra van szükség a privatizációs törvényben. Másrészt: hogyan lehet és kell erõsíteni a kormányzat ellenõrzõ szerepét. Egy dologról biztosíthatom önt, hogy a jövõben sem fogja a kormány átvenni az ÁPV Rt. feladatait. Erre a kormány nem vállalkozhat, ez a cégnek és az ott dolgozóknak a felelõssége.

(Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage