Medgyasszay László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Én nem a lápvilágból bányásztam elõ valami botrányszagú izgalmas kérdést. Én egy nagy múltú és fontos szakma és hivatás érdekében szeretnék szólni. Közel egy éve, hogy a tisztelt Ház szinte 100 százalékos konszenzussal megalkotta az állategészségügyrõl és az állatorvosi kamarákról szóló törvényt. Ezzel megteremtõdött a lehetõség, hogy az eddig is magas szinten mûködõ állat-egészségügyi szolgálat a mai kor követelményeinek, a változásoknak megfelelõ módon tovább alakuljon.

Ha ez így van, mi indokolja a kissé érdes megfogalmazásra sikeredett kérdésemet? A következõ tények. Az 1996. július 1-jén hatályba lépett állat- egészségügyi törvényhez kapcsolódó alsóbb szintû rendeletek, például az FM- rendeletek nem készültek tudomásom szerint a mai napig el. Az Állami Állat- egészségügyi Szolgálat átszervezése a szakmai szervezetek, az Országgyûlés mezõgazdasági bizottságának egyhangú tiltakozása ellenére továbbra is napirenden van, a tartós bizonytalanság állapotában tartva ezzel szolgálat tagjait. Harmadszor. az állatorvosi kamara mûködéséért - tudomásom szerint - a földmûvelésügyi kormányzat nem adta meg az induláshoz a szükséges anyagi segítséget. De ami ennél még fontosabb, az 1997. évi költségvetés tervezetében a törvényi rendelkezés ellenére a költségvetés FM fejezetében nem szerepelt kiemelt elõirányzatként a kamara mûködéséhez szükséges elõirányzat.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az idõ rövidsége miatt nem tudom tovább sorolni az állategészségügy jövõjéért érzett jogi és szakmai aggályaimat, ezért csak azt kérdezem röviden: a felsorolt problémákat hogy kezeli a minisztérium, mit tud tenni a szolgálatért, hogy az a bizonytalanság, mely - higgye el, államtitkár úr - nagyon megvan a kollégáink körében, ez ne okozzon esetleg komolyabb károkat akár az egész mezõgazdaságnak, akár az exportunknak. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage