Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! Köszönöm szépen. Igen, azt hiszem, hogy ez a felelõs ellenzéki hozzáállás egy-egy kormányzati döntés és egy-egy ágazat érdekében, mint amit ön is tesz. Az állatorvosi kamara és az állatorvosi hatósági szervezet további fenntartása nagyon-nagyon fontos állami feladat, méghozzá úgy, hogy az az európai normáknak is megfeleljen. Ennek szellemében alkotta meg ez az Országgyûlés az állat- egészségügyi törvényt és az állatorvosi kamaráról szóló törvényt is. Valóban, a közigazgatási reform kapcsán, mind az állat-egészségügyi, mind pedig a növény-egészségügyi szolgálatok átszervezése szóba került. Ez azonban nem lehet ellentétes sem az európai gyakorlattal, sem pedig azzal, a már Magyarországon is mûködõ szervezeti renddel, amely a szakmai irányítást közvetlenül a minisztériumi irányítás alá vonja.

(14.30)

(Moraj a teremben.) Tehát mindenféle olyan törekvés, amely mind az... (Továbbra is moraj a teremben.) Köszönöm uraim, hölgyeim!

Tehát minden olyan törekvés, amely akár az állat-egészségügyi, akár a növény-egészségügyi szolgálatnak - a jelenlegi rendszerének - a megbontására irányulna, az csak törvénymódosítással képzelhetõ el, és én nem tartom valószínûnek, hogy ez az Országgyûlés eleget fog tenni, annál is inkább, mivel az Európai Unió agrárbizottsága a jelenlegi rendszert - magára nézve - mint adekvát rendszert elfogadta.

A másik: az 1996-os költségvetési tervezésnél még nem volt Állatorvosi Kamara; így a pénzügyi támogatás emiatt maradt ki az akkori szabályozásból. Az idén viszont az intézkedés megtörtént a helyettes államtitkár úr felé, hogy azon állami feladatok, amelyeket az Állatorvosi Kamara fog átvenni, megfelelõ állami pénzügyi támogatásban részesüljenek, mert itt nemcsak a törvény kötelezne bennünket erre, hanem az a szándék is, hogy ez az ágazat és az irányítási rendszer ne bizonytalanságban, hanem az eddigi színvonalon tudja ellátni munkáját. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártiak oldalán.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage