Szabó Lajos Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Örvendetes tény az, hogy egyre inkább kiteljesedik a magyar autósztráda-rendszer. E autósztráda- rendszer gyors fejlõdése ugyanakkor új problémákat is felvet. Nevezetesen pedig azt, hogy az új sztrádákra vezetõ utakon elhelyezett útjelzõ táblákon a régi, már kétszámjegyû, tehát alacsonyabb rendû útvonalak nincsenek feltüntetve, holott ez a hiány az alternatív helységmegközelítést teszi majdnem lehetetlenné. Például, ha Hegyeshalom felõl közelítünk Budapest felé, a Mosonmagyaróvár 10-es útjelzést meglátva nem tájékoztatnak bennünket arról, hogy a 10-es út szintén Budapestre is vezet. Ha az útjelzõ táblák jelzõrendszerében nem teszünk rendet, akkor ugyanez állhat elõ az M5-ös, Szeged, M3-as, Miskolc és M7- es, Nagykanizsa sztrádák esetén is.

A nagy sztrádakultúrával rendelkezõ országokban, például Olaszországban, eltérõ színnel jelölik a sztrádákat és az ugyanarra a településre vivõ, alternatív megközelítést biztosító alacsonyabb rendû fõútvonalakat. Ezzel az együttes jelöléssel Nyugat-Európában a demokratikus útvonalválasztás alternatíváját teszik lehetõvé.

Tekintettel arra, hogy örömünkre immár hazánk is demokratikus ország, kérdezem hát miniszter urat:

Hogyan oldható meg az, hogy az útjelzõ táblákon az autósztrádák kezdeténél is a kétszámjegyûvé vált, alternatív megközelítési lehetõséget jelentõ útvonalakat szintén feltüntessük?

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage