Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Tulajdonképpen három kérdésre kell válaszolnom, a harmadik kérdéstõl kezdeném visszafele.

Szeretném pontosítani: a megyei parancsnok urat nem váltották le, a megyei parancsnok úr az elõzetesen egyeztetett terv szerint a szolgálat érdekében áthelyezésre került azonos beosztásban Budapestre. Egyébként ezt az is mutatja, hogy a családja már augusztusban fölköltözött, hogy a gyermekük az iskolai tanulmányokat Budapesten tudja megkezdeni. Tehát nincs összefüggés a változás és az események között.

A második kérdéssel kapcsolatban itt van a kezemben Pintér Sándor altábornagy úrnak a tájékoztató levele, amibõl fölolvasnék egy részt: "Az ügyben a Vas Megyei Rendõr-fõkapitányság rendelt el nyomozást, bejelentés alapján, ismeretlen tettes ellen a Btk. 312. § (2) bekezdésébe ütközõ, csempészet és vámorgazdaság bûncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt, és ezért foglalták le a gépkocsikat. Tekintettel arra, hogy az ügyben személyesen járt el a Vas és Zala megyei vámparancsnok, a Vas Megyei Rendõr-fõkapitányság kizárást indítványozott az ügyben. Ennek folytán természetszerûleg a nyomozati iratok az Országos Rendõr- fõkapitányságra kerültek, de nem a nyomozás további folytatása érdekében, hanem az elfogultság elbírálása és más nyomozóhatóság kijelölése céljából. Erre sor is került, és a fõkapitány úr határozata alapján a továbbiakban a Veszprém Megyei Rendõr-fõkapitányság nyomoz az ügyben."

Ami az elsõ kérdést illeti, én felolvasnék egy részt a megyei vámparancsnok jelentésébõl: " '96 októberében dr. B. E. budapesti lakos, akit körülbelül 12-13 év óta ismerek, azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy a külföldrõl behozandó 3 darab Rover típusú személygépkocsi a szombathelyi vámhivatalnál történõ vámkezelése megoldható-e, tekintettel arra, hogy az új technológiai rend bevezetése következtében a budapesti vámhivataloknál a várakozási idõ jelentõsen megnõtt, továbbá a belépésre a bucsui vámhivatalnál kerül sor."

Hát, sajnos, képviselõ úr nem tudom idõ hiányában ezt tovább olvasni, a dolog lényege, hogy tehát õ kérte az illetékes alsóbb vámparancsnokokat, hogy próbálják meg az egészet viszonylag gyorsan teljesíteni, de ezenkívül semmiféle közremûködése vagy tartalmi iránymutatása az ügyben nem volt. A személyiségi jogokra tekintettel kell lenni, mint képviselõtársunk fölhívta a figyelmet, tehát ezért nem mondtam a nevet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage