Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Én is azzal kezdeném, hogy természetesen azzal teljes mértékben egyetértek, hogy a jegybank tekintélyét mindenképpen meg kell próbálnunk megõrizni. Azt gondolom azonban, hogy ebbõl a szempontból erõsen aggályos, hogyha ezt a bizonyos kamatkiadás- növekedést bárki megpróbálja úgy beállítani, hogy ennek bármi köze lenne a jegybank negatív tevékenységéhez.

Tudniillik nem errõl van szó, ahogy az elõbb is említésre került, itt van a kezemben ez a bizonyos anyag, amit eljuttattunk a képviselõkhöz, ezúton is szeretném a figyelmükbe ajánlani. Ez nagyon világosan tükrözi, hogy itt alapvetõen pozitív folyamatoknak a megjelenésérõl van szó, amikor a Nemzeti Bank számára a kamatfizetés ilyen mértékben megemelkedik.

Szeretnék itt utalni Békesi Lászlónak egy néhány nappal ezelõtt elhangzott - azt hiszem elég szellemes - hasonlatára, hogyha egy családnak a helyzetét nézzük, akkor az, hogy az adósságot a férjrõl a feleségre írjuk, vagy a feleségrõl visszaírjuk a férjre, az nem befolyásolja a család összes helyzetét.

Itt is arról van szó, hogy nem lehet a Nemzeti Bankot külön nézni, hanem mindig a költségvetéssel együtt kell nézni, az államadóssággal együtt kell nézni, és ebben az esetben, ha konszolidáljuk a helyzetet, akkor világosan látszik, hogy itt alapvetõen egy egyértelmûen pozitív folyamat van.

A bruttó adóssága a költségvetésnek a 86 százalékos GDP- arányról - '95-ben és '94-ben - 76 százalékra megy le a '96-ban, és 70 százalékra megy le '97-ben. Tehát miközben a kamatfizetés kétségkívül megnõ, miközben a jegybanknak enélkül vesztesége keletkezne, és ily módon sikerül azt átfordítani pozitívummá, összességében az adósság csökkenése valósul meg, ami végsõ soron számít.

Ami a konkrét ügyet illeti, azt gondolom, hogy ezt így napirend elõtt természetesen nem lehet megtárgyalni. Amennyiben az Országgyûlés illetékes bizottsága kéri, nyilvánvalóan a jegybank elnöke részletes szakmai tájékoztatást fog adni a konkrét esetrõl. Köszönöm szépen. (Taps.)

(8.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage