Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Ott kezdem, ahol Akar László államtitkár úr befejezte. Arra hivatkozott, hogy ha lenne igény arra, hogy a jegybank elnökét meghallgassa a Ház, akkor ennek semmi akadálya. Arról az apróságról feledkezik meg csupán az államtitkár úr, hogy én benyújtottam ilyen országgyûlési határozati javaslatot, amelyet a többség elutasított.

De hadd legyen szabad arra utalnom, hogy nemcsak itt szelektív az államtitkár emlékezete, hanem ott is, hogy õ pozitívumokról beszél a Nemzeti Bankkal kapcsolatban, holott hirtelenjében három nagy csoportot tudnék felhozni, amely mind negatívum.

Az egyik. Többször esett szó arról, hogy a '94-es 40 milliárd forint plusz miként váltott át erre az évre 60-80 milliárd negatívummá. Ez az egyik kérdéscsoport.

A másik kérdéscsoport, hogy a forint leértékelése következtében, amelyet a Független Kisgazdapárt számos esetben - itt, ebben a Házban - megkifogásolt, 2000 milliárd forint körüli, úgynevezett nem kamatozó belsõ államadósságot keletkeztetett a kormányzat vállvetve az MNB-vel, és ennek a következménye 200 plusz 100, összesen tehát 300 milliárd forint többletkamat fizetése a korábbi ígéretével szemben, ahol azt mondotta, hogy az adósságot és az abból fakadó kamatokat leszorítja.

Végül a legújabb botrány a forint árfolyamveszteségébõl fakadó botrány, amelyet valóban az elemi iskolások dilettantizmusával keletkeztettek. Azt hitték, hogy egy számjegyû lesz az infláció. Ma már tudjuk, hogy ebben is tévedtek.

Három kérdéscsoport, három botrány. Ideje lenne a kérdéssel a Háznak részletesebben foglalkoznia. Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage