Burány Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Úgy látom, hogy ennek a témának a tárgyalásánál meghatározó, hogy ellenzéki képviselõtársaim érdeklõdése a tévékamerák elõtt fejthetõ-e ki vagy pedig bizottsági ülésen.

Az elmúlt hetekben több olyan tanácskozás is lezajlott, részint a Magyar Nemzeti Banknál, ahová minden párt meghívót kapott, minden frakció képviseltethette magát - az ellenzéki pártok is képviseltették magukat természetesen -, illetve a parlament költségvetési bizottságában, amikor a különbözõ jegybankkal összefüggõ problematikáról beszélhettünk bizottsági ülésen.

Ezen a költségvetési bizottsági ülésen mi csodálkoztunk is, hogy Torgyán József nincs jelen, hiszen a parlament nyilvánossága elõtt ezt a kérdést õ rendszeresen feszegeti, és ez természetesen helyénvaló. Én csak azt nem értem, hogy amikor egy szakmai bizottságban, az Országgyûlés egyik bizottságában ennek a kérdésnek a részletes kitárgyalására sor kerülhet, akkor ezen miért nincsenek jelen a kisgazdák, illetve miért nem fejtenek ki ilyen szakmai aktivitást, mint tévéidõben.

Ez az elsõ észrevételem. Ami pedig az ügy konkrét megítélését illeti, többször elmondtuk már, hogy két különbözõ dologról is szó van. Ezek közül a leglényegesebb az, hogy a magyar állam által felvett és a jegybanknál nyilvántartott államadósságot éveken keresztül - ellentétben a nemzetközi gyakorlattal - devizában vezették. Amikor az államadósság csökken és ennek megfelelõ mennyiségû devizát kell vásárolni forintért, akkor az elmúlt években keletkezett árfolyamveszteség forintban kimutatható hatása veszteségként, a jegybank eredményét rontó tényezõként esik számításba. Ez az a múltbeli el nem könyvelt költség, ami most jelentkezik - ezt többször elmondtuk már a tisztelt Ház falai között, errõl több anyagot kaptak tisztelt képviselõtársaim -, nem értem, hogy ez miért vált ki még mindig ekkora értetlenséget. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage