Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. Én nagy örömmel hallgattam Horn Gábor képviselõtársam felszólalását, hiszen képviselõ úr még abban az optimista állapotban van, ami jellemzõ volt a kormánypárti képviselõkre, illetve ami jellemzõ volt Szabó György miniszter úrra pár hónappal ezelõtt. Ma reggel pedig, vagy tegnap estétõl kezdve azt halljuk, hogy a kórházakban már gyógyszer sincsen, hogy 49 kórházat be fognak zárni és dominószerûen össze fog esni az egészségügy. Valahogy ugyanezeket a mondatokat vagy hasonló mondatokat hallottunk pár hónappal ezelõtt miniszter úrtól is.

Három dologra szeretnék reagálni. Az elsõ: én nagyon örülök, hogy Clinton úr után képviselõtársam is meghirdette, hogy 2000-ben minden iskolában lesz Internet, a nálunk valamivel gazdagabb Amerika sem tudja elõbb megoldani, ez külön öröm számomra. Valószínûleg képviselõ úr nem vette észre, hogy Fodor Gábor miniszter úr elsõ meghallgatásán még csak minden iskolába számítógépet ígért - ezt sem sikerült a két Bv alatt megoldani, sõt, egyre romlik a számítógépparkja bizonyos iskoláknak, hiszen az utóbbi idõszakban nem sikerült újat venniük.

A másik dolog, amit nagy figyelemmel hallgattam, hogy képviselõtársam ugyan azt elmondta, hogy '97-ben a két évvel ezelõtti költség 80 százalékát fogják megkapni az iskolák normatív formában, azt viszont elfelejtette elmondani, hogy ez nem több, mint 56-58 százaléka a tényleges költségeknek. Ezt a Pénzügyminisztérium képviselõje mondta el az oktatási bizottságban. Tehát a többit, mondjuk a 40-42 százalékát az önkormányzatoknak kell kiegészíteni más forrásokból.

És a harmadik dolog, amire szeretném felhívni a figyelmet: mi nem vádoltuk azzal, hogy a kisiskolák bezárására törekszik a kormányzat, hanem ezt tényként közöltük. Valószínûleg képviselõtársam elfelejtette, hogy folyamatosan kerülnek a kisiskolák bezárásra (Az elnök pohara megkocogtatásával jelezte a felszólalási idõ leteltét.) - utolsó mondat -, és '94-ig volt támogatásuk a kisiskoláknak, '95-ben, '96-ban nem. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage