Tokaji Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Elnök asszony, a kétperces reagálásomban három dolgot szeretnék elmondani. Egyik, hogy egy éves költségvetés mindig egy nehéz feladat állami szinten. Állandó vitát és ellenérzéseket válthat ki. Ez történt most is. Azonban jósolni és hókusz-pókuszt kijelenteni nem tartom szerencsésnek még az ellenzék szempontjából sem, hisz nem jóslatról van szó, hanem egy körültekintõ gazdasági számításról és egy szükségszerûségrõl. Hókusz-pókusz nem a parlamentben van, hanem a cirkuszban van. Ezt a kettõt nagyon nem szabadna összetéveszteni.

Lakásüggyel kapcsolatosan. Teljesen egyetértünk, hogy ma Magyarországon a lakáshelyzetben változások vannak. A képviselõ úrnak figyelmét fel szeretném hívni - amirõl minden bizonnyal nem tud, mert soha nyilatkozatában még errõl nem szólt -, hogy Magyarország Európában az egyetlen ország, amelyben a lakásállomány 90 százaléka saját tulajdonban van. Ehhez hasonlót az ön által vett különbözõ országok példáiból sem tud mutatni. El szeretném mondani azt, hogy közel négymillió lakás van, a lakásmobilitás, ami nem igazán mûködik, hisz a kis lakás, nagy lakás közötti csere áramlása-lakáskérdés részben megoldható.

(Az elnöki széket dr. Gál Zoltán, az Országgyûlés

elnöke foglalja el.)

Nagyon szomorú vagyok, aki annyit dolgozott a lakás- takarékpénztáron, hogy önök következetesen tagadják. Két dologról elfeledkeztek, tisztelt uraim és ellenzék. Egy: hogy a lakás- takarékpénztár nem végsõ megoldás a lakáshelyzethez és a lakáskoncepcióhoz, hanem egy eszköze, amely jelentõsen segít. Mert például, aki tavaly felvett OTP-hitelre egymillió forintot, és a mellé tette a saját önerõt, az több mint huszon-valahány ezer forintot fizetett havonta. Arról is elfeledkeztek a tegnapi indoklásban - és ezért nagyon szomorú vagyok, mert itt körültekintés alapján nem szabadott volna elfeledkezni -, hogy kérem szépen, a lakás- takarékpénztár mellett megmaradtak a korábbi kedvezmények, tehát egy lehetõség, amellyel növekedtek. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Egy pillanat, befejezem, elnök úr. Természetesen egy lakáskoncepcióra és egy átfogó (Az elnök pohara megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idõ leteltét.) lakás- és további együttmûködési törvényre szükség van. Köszönöm, elnézést. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage