Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Elnök Úr! Pozsgai Balázs, MSZP-s képviselõ úr azt a megállapítást tette - a felszólalása kezdetén -, hogy mi mindnyájan, így többek között én is az elõzõ húsz évben itt éltem ebben az országban, s ebbõl azt a következtetést sugallta, mintha mindenki, aki itt élt volna ebben az országban - az elõzõ húsz évben - az felelõs lenne a jelenlegi katasztrofális helyzetért, a jelenlegi hatalmas államadósságért.

Szeretném felhívni Pozsgai Balázs képviselõ úr figyelmét, hogy az óriási hiteleket - a '90-es éveket megelõzõen - nem a magyar nép, nem az itt élõk vették fel, így többek között én sem vettem fel, hanem az ország vezetõi vették fel. A magyar népnek pedig akkor a vezetõket megválasztani nem volt módjában, mert akkor, az önök jogelõd kormánya, egy diktatúra keretében uralkodott itt az országban. (Egyet nem értõ zaj a MSZP-s padsorokban.) Mára szerencsére az önök saját maguknak felépített, úgynevezett szakértõi mítosza összeomlott.

Önök állandóan az elõzõ négy évre mutogatnak, holott teljesen nyilvánvaló, hogy az országot a végzetes adósságspirál útján nem az elõzõ négy évben, hanem a '90-es éveket megelõzõen, az önök jogelõd kormánya indította el.

Rubovszky képviselõ úr már elmondotta, hogy mi egészen mást olvasunk ki az önkormányzatok vonatkozásában is ebbõl a költségvetésbõl. Mi azt olvassuk ki - önökkel ellentétben -, hogy az önkormányzatok fokozatosan és egyre inkább eladósodnak, hogy a saját vagyonuk felélésére kényszerülnek.

Ez a kormány megfosztja az önkormányzatokat az anyagi alapjaiktól, ezáltal mûködésképtelenné teszi õket, és lehetetlenné válik ilyen körülmények között annak az alkotmányos elvnek az érvényesülése, nevezetesen a népfelség elvének, hogy a helyi lakosság maga dönthessen a helyi ügyekben. Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage