Pozsgai Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

POZSGAI BALÁZS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy két perc nagyon kevés idõ arra, hogy mindezekre a kérdéskörökre válaszoljak. Csak reagálni kívánok arra a dologra, hogy akkor, amikor arról beszélek, hogy milyennek tûnik 1997-re az önkormányzatok költségvetése, arról is beszélek, hogy mik azok a biztosítási garanciák, amelyek ebben benn vannak.

Én tisztában vagyok azzal, hogy hány önkormányzat nyújtott be 1996. évben önhibáján kívüli támogatási keretre igényt, és tudom, hogy mi az, amelyik benyújtandó. És éppen arról van szó, hogy a mûködés garanciáit szeretnénk ilyen módon biztosítani, és ez benne van a '97. évi költségvetésben.

A másik kérdéskör. Ez a pont a vagyonkérdésekkel összefügg. Valóban hat éve mûködnek az önkormányzatok, senki sem bántja ezt az önkormányzatisági elvet, de az az igazságtalanság, amely vagyoni különbségként megvan az önkormányzatok között, ez hosszú távon elengedhetetlen. Délután lesz a vitája részben annak, hogy mi van a belterületi földingatlanok kérdésével. Kérem, az önkormányzatoknak mintegy egyharmada rendelkezik ilyen jellegû földterülettel és majd ebbõl származó bevétellel.

Nekünk a területi kiegyenlítésnél arra kell törekednünk, hogy milyen kompenzációt tudunk nyújtani azoknak az önkormányzatoknak, amelyek erre képtelenek. Köszönöm szépen.

(12.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage