Kertész Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KERTÉSZ ZOLTÁN (SZDSZ): Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt képviselõtársaim! Két megjegyzésre szeretnék reagálni, amit Gyimóthy Géza, igen tisztelt képviselõtársam elmondott.

Az elsõ nevezetesen az volt, hogy hiányolta, illetve úgy mondta, hogy kormány késlekedik bizonyos beavatkozásokkal, intervenciókkal és egyebekkel.

(12.40)

Ilyen is elõfordulhat. De egyébként nagyon fontosnak tartom azt, amit éppen említett, piaci zavarokat a burgonyánál, hagymánál, hogy ebben milyen fontos szerepe lenne a terméktanácsoknak, akik nem látják el sajnos feladatukat. Hiszen éppen a terméktanácsoknak is feladatuk lenne az, hogy önkorlátozást hajtsanak végre szabályozott körülmények között, tehát megfelelõ piaci feltételeknek megfelelõ mennyiséget termeljenek csak. És tulajdonképpen itt komoly problémák vannak még.

Ugyanakkor nem gondolom, hogy az lenne szükségszerû, amit ön mondott, kedves képviselõtársam, hogy szigorúan elõírt termelési mennyiségeket kellene a termelõk felé közvetíteni. Tehát nem a tervgazdálkodást kívánja - remélem - képviselõtársam újra beindítani. Ugyanakkor a másikkal kapcsolatban, amit említett, a szerzõdtetéses termelés. Éppen ezt szeretnénk, ha meglennének az alapinformációk, mindenki tudná, hogy mire van szükség, mire van garantált ár. Ilyen vonatkozásban valóban kicsit helytelennek tartom azt a legutóbbi, a garantált ár meghirdetésével egyrészt a késlekedést, másrészt azt, hogy például sertésnél nemcsak a legjobb három minõségre van garantált ár meghirdetve, hanem az alsó két osztály minõségére is, amely helytelen szerintem, éppen az európai uniós csatlakozásunkhoz felé közeledve. Tehát, egyrészt hogy mindenképpen csak a kiváló minõséget kellene garantált áras formában meghirdetni. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage