Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Gyimóthy képviselõtársam föltette a kérdést, hogy mi itt a tragédia. Hát az a tragédia, hogy nem is értik, mirõl van itt szó. Azoknak a jelenségeknek az egymás mellé tételével hadakozni, ami itt elhangzott - és Kertész képviselõtársam már erre vonatkozóan reagált -, miközben egészen másként szavaznak, ez jelzi, hogy azok az összefüggések, amelyek egy költségvetés megértéséhez szükségesek, hiányoznak. Úgy gondolom, hogy nagymértékben segítene, hogyha egy agrárügyeket a maguk komplexitásában kezelõ nemzeti agrárprogram végre lehetne és lenne is. Ennek a létrehozására tett egy nagyon határozott lépést az a debreceni agrárfórum, amit mind Gyimóthy úr, mind Torgyán képviselõtársam többször felhozott.

Én úgy gondolom, hogy ennek léte mellett is el kell mondani, hogy a kormány agrárelkötelezettsége nem kizárólag költségvetési kérdés. Az agrárelkötelezettség nem mérhetõ kizárólag az FM büdzséjével. Csak szeretnék utalni rá, hogy Horn Gyula 200 milliárdról beszélt. Maga a szocialista frakció is plusz 42-43 milliárd ilyen összeget keres a 88 mellett.

Ugyanakkor teljes mértékben egyetértek azokkal és osztom azok álláspontját, akik szerint az agrár elkötelezettség hitelességéhez azért mégis hozzátartozik egy-két dolog. Igazán nem szép, hogy tavalyhoz képest mind abszolút, mind relatív értelemben csökkent az agrártámogatás keretösszege. Igazán nem szép, hogy még mindig nincsenek meg azok a garanciák, amelyek biztosítanák, hogy az agrárelkötelezettség és az agrárfejlesztés céljait szolgáló különbözõ tárcáknál, különbözõ helyeken lévõ költségvetési pénzek között a kellõ összehangoltság megteremtõdjön.

Én úgy gondolom, a lényeg ezen az összehangoltságon és a garanciák létén van. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az FM hatásköre, mint ahogy Debrecenben elhangzott, átrendezõdjön az eddigiek mellett, újabb hatáskörökkel. És rendkívül fontos, hogy az agrárválság kezelését (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) biztosító - ha úgy tetszik - kormánymegbízott is elkezdje végre mûködését. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage