Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Gyimóthy képviselõtársam kérdésére a válaszom az, hogy ezt a butaságot az az agrárpolitika alapozta meg, amely az agráriumot olyan szétaprózott érdekkörökre tagolta, mint amivé tette a megelõzõ kormány.

A következõ. Juhász képviselõtársam hozzászólása inspirál arra, hogy elmondjam. A költségvetés tervezésében nem célszerû fûnyíró elvet használni. Prioritások nélkül a szegény ország költségvetése pazarló. Éppen ezért az ország szempontjait és a modernizáció szempontjait elõrevetítõ költségvetés az igazán jó költségvetés. Tudom persze, hogy nem jó, hanem elfogadott költségvetésre van szükség.

Még egy: költségvetési támogatásról beszélünk. Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselõtársaim! Szó nincsen errõl. Azt hiszem, hogy ezt a szóhasználatot, hogy államháztartási törvényben, költségvetési törvényben majdan valamilyen gyomlálás eredményeképpen ki kell irtanunk. Itt nem másról van szó, mint az adófizetõ polgárok pénzének valamilyen racionális felhasználásáról, amely mögött mindig kell hogy legyen valamilyen cél. Ha célként tûzzük ki a magyar agrárgazdaság és a vidék modernizációját, márpedig ha az ország modernizációját tûzzük ki, akkor ezt célul kell kitûzni, akkor nem támogatásról, nem valamilyen adományról van tehát szó, hanem egy nagyon racionális, célorientált pénzfelhasználásról. Valahogy úgy, ahogy a családfõnek sem támogatásként vesszük tudomásul, hogy nap mint nap ennie kell annak érdekében, hogy a következõ nap is megõrizze munkaerejét, hogy a rákövetkezõ hónapban is a család betevõ falatjára megkeresse a megkeresni valót.

Szó volt itt arról, hogy mennyire befizetõ ágazat az agrárgazdaság. Gráf képviselõtársam is utalt arra mondandója során, még a múlt hét folyamán, hogy itt egy forint költségvetési - mondjuk így - támogatás 2 forint 50 fillér költségvetési többletbevétellel jár. Szó nincsen tehát arról, hogy itt bármilyen újdonságról, bármilyen adományról lenne szó. Az a pénz a legjobb befektetésnek is tekinthetõ az állami költségvetés szempontjából. Ráadásul az áfa akkor, amikor ezt a számot kikalkulálták, nem is került elszámolásra. Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage