Nacsa János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NACSA JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Egyszerre van jelen a vidéket sújtó agrárválság, és ennek következményeként a mezõgazdasági termelési válság. Az agrárválság, amely azért jött létre, mert mintegy többségében másfél millió ember visszakényszerült az agrárgazdaságba, a mezõgazdaságba, azért, mert megszûnt 200 ezer kisvállalkozási munkahely, megszûnt 300 ezer mezõgazdasági munkahely, és tulajdonképpen a falu szociális válságba került. Ezt orvosolandó, mindenféleképpen biztosítani kell azokat a feltételeket, költségvetési feltételeket, amely feltételek nélkül nem oldható fel ez a válság.

Természetesen ennek a szociális és egyéb társadalmi válságnak az eredményeképpen a mezõgazdaságra olyan terhek adódtak, amely terhek eredményeképpen több mint 30 százalékkal csökkent a termelés. Ezt kár lenne tagadni. Azt is tudni kell, hogy a '94. évi pótköltségvetéssel a kormányzat valóban ezt a zuhanó tendenciát, ami '89-tõl '93-ig bekövetkezett, ezt a zuhanó tendenciáját ennek az eseménysornak az akkori beavatkozással a kormány megváltoztatta. Azóta valóban stagnálási állapot jött létre. Nem zuhan tovább a termelés, nem csökken. A válság azonban nem szûnt meg.

Most az a kérdés, hogy a válságot meg akarjuk-e szüntetni, fel akarjuk-e váltani valami modernizációs lépcsõsorral, vagy pedig ebben az állapotban akarunk maradni tovább. A mi megállapításunk szerint egyszerre kell változtatni a termelést, bõvíteni, fejleszteni - ez a 88 milliárdnak a terhére történõ folyamat -, és egyszerre kell valamilyen beavatkozással megszervezni, hogy a társadalmi válság is megszûnjön, a vidéket sújtó válság is megszûnjön. Ennek a feltételeit...

(13.00)

A mi megállapításunk szerint egyszerre kell változtatni a termelést, bõvíteni, fejleszteni, ez a 88 milliárdnak a terhére történõ folyamat, és egyszerre kell valamilyen beavatkozással megszervezni, hogy a társadalmi válság is megszûnjön, a vidéket sújtó válság is megszûnjön. Ennek a feltételei más beavatkozást igényelnek. Természetesen nem lehet mindezeket az FM keretében a költségvetésben szerepeltetni, kár is lenne ezzel így foglalkozni. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage