Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Való igaz, hogy a honvédelmi bizottság ezekben a percekben egy olyan elõterjesztést tárgyal, amely a 88/1995-ös, a haderõ-átalakításról szóló országgyûlési határozat módosításáról szól. És hogyha ez az elõterjesztés majd elérkezik idáig és az Országgyûlés módosítani fogja ezt a határozatot, akkor fel fog gyorsulni a haderõ átalakítása is. Talán már 1997 végén - talán - valamivel kisebb lesz a Magyar Honvédség, mint azt eredetileg 1998-ra tervezzük.

A képviselõ úr felszólalása alkalmat ad nekem arra, hogy mindazokra a hozzászólásokra, amelyek ennek okán bírálják a honvédelmi tárcát és a kormányt, hogy lám, lám, ugye hogy nem jó volt az az elõterjesztés, az a határozat - és nagyon sokan hozzáteszik, hogy mi már akkor megmondtuk, hogy nem volt jó az a határozat, mert itt a bizonyíték, hogy módosítani kell -, azok elfelejtik azt, hogy akkor, amikor errõl eredetileg vitatkoztunk, valóban azt mondták, hogy nem jó az a határozat és elõterjesztés, csak nem azt mondták, hogy még kisebb honvédség kell, hanem azt, hogy nem szabad még olyan mértékben sem csökkenteni.

Az élet azt bizonyítja, hogy a rendelkezésre álló eszközök és a feladatok összhangjának a megteremtéséhez, figyelembe véve persze a biztonsági kockázatokat is, még kisebb honvédségre van szükség, profibb honvédségre van szükség, és fel kell gyorsítani az átalakítás ütemét, mert a rendelkezésre álló anyagi eszközökkel csak így biztosítható a Magyar Honvédség mûködõképessége. Köszönöm szépen. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage