Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, tisztelt elnök asszony. Két dologban kívánok, tisztelt államtitkár úr, válaszolni. A Fidesz-Magyar Polgári Párt részérõl az elsõ perctõl kezdve ebben a tanácskozásban és az elõkészítõ munkában - mint államtitkár úr tudja - , én vettem részt. S az elsõ perctõl kezdve, de 1994-ben a programban is ez van, azt állítottuk, és ma is ezt állítjuk: igen, kisebb létszámú fegyveres erõre van szükség, mely a Magyar Köztársaság biztonsága szempontjából - fegyveres erõrõl beszélek, nem véletlenül, mert az alkotmány ezt határozza meg - a határõrség és a honvédség között megosztott, differenciált feladattal, prioritásokkal hajtja végre a feladatát.

A másik gondolat, amit szeretnék elmondani: sohasem állítottuk, és ezen a mai napon szeretném talán a televízió- és a rádiónézõk (Sic!) elõtt is tisztázni, hogy a létszámcsökkentés egy demokratikus államban, a nyugat-európai államok tapasztalatait vagy a kelet-európai államok tapasztalatait figyelembe véve, ez nem megy pénz nélkül. Nagyon téves az, ha valahol egy politikus úgy érvel, hogy a létszámcsökkentés majd kevesebb költség. Kérem, ebbe Belgiumban bukott majdnem bele a kormány két évvel ezelõtt, mégis vissza kellett állítani. 1952-53-ban talán meg lehetett volna tenni. Azonban ma, amikor a jogállam követelményei vannak elsõsorban napirenden, akkor mindenféleképpen a következményeket kell... És most is a létszámcsökkentés mintegy 15-16 százalékot érint ebben az évben, amelyhez pénz kell. 11 ezer embert ki kell vinni, és nem tudom, hány száz objektum õrzését, haditechnikai eszközt el kell helyezni. Ez egy piacgazdaságban pénzbe kerül.

Tehát nem volna jó, ha ezt úgy vennénk, hogy kérem, a létszámcsökkentés... - és akkor megoldódik minden. Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage