Rubovszky György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! A délelõtti vita során egy kétperces hozzászólásomban azt mondtam, hogy rendkívül sok önkormányzat- ellenes eleme van a mai költségvetésnek. Ezt nyilvánvalóan a kétperces hozzászólásomban nem tudtam kifejteni. Az álláspontom azóta se változott meg. De engedjék meg, hogy a mostani költségvetési törvényjavaslatból még három bizonyítékot hívjak állításom alátámasztására.

Egyszerûen elfogadhatatlannak tartom a költségvetési törvény 22. §-ának (10) bekezdésében való rendelkezést. Ez a rendelkezés arról szól, hogy az adatközlések késedelmes teljesítése miatt a járandóságait az önkormányzatnak felfüggesztik, eddig tökéletesen egyetértek ezzel a mulasztás miatti retorzióval; de a folytatással már, azt hiszem, senki nem érthet egyet, nevezetesen azzal, hogy az erre az idõre járó pénzt az évbõl még hátralévõ hónapok alatt arányosan fizetik ki.

Tisztelt Országgyûlés! Tessék ezt végiggondolni! Ez azt jelenti, hogy szeptember hónapra nem kapja meg az állami támogatást az adott község önkormányzata azért, mert valamilyen okból az adatközlési kötelezettségét elmulasztotta, és ezért a szeptember havi járandóságot október, november, december hónapban, három egyenlõ részletben fogja megkapni. Kérdem én, hogy ezzel mennyiben támogatjuk mi az önkormányzatokat?

(14.50)

Egy ilyen szabály csak oda vezethet, hogy az önkormányzatok nyilvánvalóan fizetésképtelenné válnak, és ezzel is csak az õ helyzetüket fogjuk nehezíteni.

Hasonló kérdés ez az önkormányzati költségvetési idõpontjához kötött fizetés. Azt mondja a jogszabály, hogy az elõleg kérésének feltétele, hogy az önkormányzat február 10-éig készítse el a költségvetését. Hát azért ezt is végig kellene gondolni. A kormány sem tudta pontosan az elõírások szerint a költségvetést elõterjeszteni, mert késett a költségvetés két-három kötete, késett a tb-költségvetés, tb-alapok. Ennek semmilyen jogkövetkezménye nincs.

Tisztelettel, ebben az elmúlt két esztendõben számtalan olyan határidõt gyártottunk, ami teljesen betarthatatlan volt. Ilyen határidõket gyártott az Országgyûlés saját magának. Gondolok itt például a személyazonosító jelekkel kapcsolatos országgyûlési határozatra, mikor vitattuk, hogy ennyi idõ alatt nem lehet beterjeszteni, négy vagy öt hónappal késõbb lett elõterjesztve. Tehát teljesíthetetlen feltételeket szabunk az önkormányzatoknak. Itt már kifejtették képviselõtársaim azt - és én is ezen az állásponton vagyok -, hogy ahhoz, hogy pénzhez jusson az önkormányzat, teljesíthetetlen, kidolgozatlan, teljesen összerángatott költségvetések alapján fogják megkezdeni a munkát, ami szintén az önkormányzatiság rovására megy.

A harmadik kérdés, amiben én önkormányzatiság-ellenesnek érzem ezt az egészet, tulajdonképpen az önkormányzatokat egymással szembeállítja. Erre már próbáltam a délelõtti felszólalásban is utalni; és Gaál Gyula képviselõ úr kétségbe vonta, hogy az nem önkormányzatiság, amit mi mondunk, hát igenis, én ezt önkormányzatiságnak érzem.

Tisztelt Országgyûlés! Miskolc város ebben az évben az általa beszedett adók 25 százalékát használhatta fel szabadon. Az új gazdasági évben, tehát '97-ben a mostani költségvetés szerint csak 22 százalékot használhat fel. Ez a város esetében pontosan félmilliárd forint csökkenést jelent.

Tisztelettel, ez egyértelmûen önkormányzatiság, ez nem segély, ez a Miskolc város által megtermelt pénz. Õk azt nézik, hogy ezt a félmilliárd forintot milyen célra veszik el, arra a célra veszik el, hogy olyan önkormányzatokat támogat belõle a központi költségvetés, amelyek területén nem született személyi jövedelemadó, és olyan elbírálások alapján juttat például nyilván ennek a pénznek a terhére támogatásként a megyei önkormányzat részére, amiben megint van egy nagy igazságtalanság. A megyei önkormányzat a területén lévõ megyei jogú városi lakosság alapján is kap támogatást. Pedig ebben a megyei jogú városi lakosság az ég egy adta világon ennek a megyei pénznek - megyei támogatásnak - semmilyen hasznát nem érzi.

Tisztelt Országgyûlés! Az idõm rendkívül rövid, és azért szeretnék egypár másodpercet az ezutáni válaszokra is megtartani, úgyhogy én most itt hagynám abba a mondanivalómat. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage