Nacsa János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NACSA JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Az elõbb már kétperces hozzászólásban említést tettem az agrárválságról és a termelési válságról. A kettõt én nem keverem össze, mára mintegy egymillió ember szorul bele az ágazatba újra; akkor, amikor a termelés 35 százalékkal magasabb volt - az árbevétel hasonlóképpen -, akkor is csupán 7-800 ezer embert tudott eltartani az ágazat.

Ma, amikor közel 35 százalékkal kisebb a termelés árbevétele, most dupla létszám eltartását képtelen az ágazat. (Sic!) A vidéket sújtó társadalmi feszültség fokozódásának ez az alapvetõ oka. Támogatom éppen ezért a kormány elõterjesztését, mert szemben az elõzõ kormánnyal - aki a vidéknek ezt a súlyos katasztrófát okozó agrárválság kialakításában közremûködött -, ez a kormány az agrárválság felszámolásában elindult. Bizonyítható, hogy a korábbi termelés csökkenési folyamatát megállította. Állítom azt is, hogy a drasztikus és katasztrofális mezõgazdasági termelés visszaeséséhez képest a termelési változatlanság jelentõs strukturális átalakulást jelent, amely még elõnyünkre válik az EU-csatlakozás után, de nagyon üdvözlöm a növekedés megalapozását. A termelés szinten tartása óriási feladatot jelent.

Akik ezt nem értelmezik és értékelik vagy nem kezelik helyén - csupán annyit jegyzek meg, hogy a történelmi tanulság szerint az agrárválság 15-20 éves ideig is eltartó folyamat. Természetesen jobb lett volna ebbe nem belemenni, de ha már benne vagyunk, akkor ennek a megoldásában, a termelés növekedésében a termelés emelkedésével tudunk kilábalni.

Tisztelt Képviselõtársaim! Az agrárválságot már elmondtam, bemutattam az elõbbi hozzászólásomban is. A termelés visszaesésérõl csupán néhány számadatot hadd mondjak! 1988. évi áron számolva 1989- ben 304 milliárd forint volt a termelési érték. 1993-ban ugyanez az adat 203 milliárd, tehát több mint 33 százalékos a visszaesés.

(15.30)

A növénytermesztés '89-es adata 152 milliárdról '93-ra 101 milliárdra esett vissza, az állattenyésztésé 151 milliárdról 101 milliárdra. Igaza van a Katolikus Püspöki Kar körlevelében, amit leírt, miszerint a mezõgazdasággal kapcsolatban azt írja többek között, hadd idézzem: "Az állatállomány nem éri el az 1938-as szintet."

Képviselõtársaim! A vidéknek a válság körülbelül annyit jelent, mint Groznij az ott élõknek. Két hét alatt sikerült lebombázni, szétverni; felépíteni 100 év is kevés. Az agrárválság a mezõgazdaságnak körülbelül ekkora kárt okozott. Hogy hány év alatt tudjuk fölépíteni, a késõbbiek során fog eldõlni és fog kiderülni.

Akik a válságot akarják felszámolni - és mi ezek közé tartozunk -, ehhez keresik a költségvetési forrást azok, akik a GDP 20 százalékát akarják biztosítani. Más-más költségvetési feltételeket kell biztosítani akkor, ha csupán a termelést akarjuk szinten tartani. Ehhez a költségvetésben 88 milliárd szerepel. Azt állítjuk, hogy a termelés elindításához ez elegendõ. A válság megoldásában egészen más összefüggésekben, egészen más kölcsönhatásokban - amit miniszterelnökünk Debrecenben említett, 200 milliárdot a válságot kivezetõ út kezdeti szakaszához elegendõ, de ezt össze kell kapcsolni, hiszen a költségvetés más fejezeteiben ezek rendelkezésre állnak. Az együttmûködést, az összehangolást el kell végezni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage