Nacsa János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NACSA JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Béki Gabriella korrekt elõterjesztésében, elõadásában ténylegesen nagyon sok olyan dolgot érintett, amit meg lehet erõsíteni. Egy dologgal szeretném kiegészíteni és ezzel árnyalni is mindazt, amit elmondott. Mégpedig az agrárválságból adódó olyan szociális feszültségnek a dolgával, amely ma a falut és a vidéket sújtja. Ezen belül is azt gondolom, hogy mindaz a problémakör, amely a termelésre hatott, tehát a termelést egészen negatív értelemben befolyásolta, hogy mintegy egymillió ember visszaszorult a mezõgazdaságba, ennek az összes vonzatát feloldani, megoldani szinte lehetetlen.

Azt azonban el kell mondani, hogy van ennek egy olyan területe, amely néhány évvel ezelõtt - itt már elmondtam a Ház elõtt -, hogy ugye a '92-es költségvetésben, amikor a gyenge termelõi adottságú területek támogatásának 6 milliárdját eltörölte a parlament, akkor ugyanezen területeken szociális segélyként, munkanélküli segélyként, egyáltalán segélyként közel 30 milliárdot fizetett ki.

Most az a kérdés, hogy szociális segély irányába visszük el a gondolkodást, vagy pedig visszatereljük a hangsúlyt a termelés megoldására. Tegnap az elõterjesztésemben pontosan arra tettem hangsúlyt, és a hozzászólásomban ezt próbáltam erõsíteni, hogy próbáljuk meg az agrárválság leküzdésében azokat a lépéseket megtenni, amelyek a termelés megfordítását is fogják eredményezni, másrészrõl pedig életcélt ad az embereknek, az ott élõknek, bizonyos értelemben árbevételt jelent az ott lakóknak, harmadsorban pedig tulajdonképpen a szociális feszültségét is enyhíti. Tehát akkor, hogyha ezt ilyen értelemben kiterjesztjük, messze egyetértek, amit el tetszett mondani. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage