Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Rott Nándor képviselõtársam nagyon fontos problémát vetett fel, amikor azt kezdte feszegetni, hogy az átcsoportosítások lehetõsége után van-e értelme az egész költségvetésnek, kivéve mondjuk a fõ számokat.

Ez a kérdés tulajdonképpen nem elõször kerül elõ. Úgy gondolom, hogy egyre vaskosabb anyagokat kapunk a költségvetés címén. Egyre részletesebb kifejtéseket. Ez nagyon örvendetes. A parlament ellenõrzõ szerepe ezen a téren, azt gondolom, hogy nagyon fontos lenne és lényeges lenne, az átcsoportosítási jog valóban megkérdõjelezi ezt az ügyet. De megkérdõjelezik azok az évrõl évre történõ változtatások is, amelyek révén nagyon nehéz egy- egy tétel idõben való, több éven át való szereplését, alakulását, csökkenését vagy növekedését nyomon követni.

Fölvethetõ persze ez a kérdés úgy is, hogy van-e értelme egyáltalán annak a vitának, amelyet jelenlétével egyetlen miniszter sem tisztel meg.

Mégis azt szeretném mondani, hogy van értelme itt a parlamentben szóvá tenni dolgokat. Bár vannak kérdõjelek. Nem tudom, hogy egy olyan javaslatsorozatból, amelyet például Béki Gabriella tárt elénk, vajon mennyi fog ténylegesen megvalósulni. De talán valamennyi megvalósul. Mint ahogy megvalósulóban látszik az a problémafelvetés is, amelyet néhány ellenzéki képviselõtársammal tettem a tekintetben, hogy a népjólétre vonatkozó törvényeket a népjóléti miniszternek kell elõterjeszteni.

Ma senki nem képviseli itt a népjóléti tárcát, pedig nagyon sok olyan téma fog elõkerülni a vitában, amely ezt a területet is érinti. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage