Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Magam is jobban örülnék, ha a miniszterek gyakrabban lennének jelen a parlamenti ülésteremben.

Azt gondolom, hogy a korrektséghez az is hozzátartozik, hogy rövidesen kezdõdik a kormány ülése is, és képviselõ úr még az elõzõ ciklusból még emlékezhet arra, hogy ilyenkor több száz oldalnyi anyagból kell felkészülni a kormányülésre. Azt gondolom, ha nem is magyarázza, de mindenképpen mentheti, vagy pontosabban; ha nem is mentheti, de mindenképpen magyarázza a helyzetet.

Ami miatt én szót kértem, az a kijelentése volt Rott Nándor képviselõ úrnak, hogy az önkormányzatok hitelfelvételét illetõen az elõzõ kormányzat olyan döntést hozott, amelynél nem vizsgálta, hogy az önkormányzatok hitelképességével arányban legyen a döntési lehetõségük. Azt mondta, hogy ez a kormányzat is tehetett volna ennek érdekében valamit.

Szeretném önöket emlékeztetni arra, hogy két olyan nagyon komoly intézkedés történt, amely az önkormányzatok hitelfelvételét a teljesítõképességükkel próbálja arányba hozni. Az egyik a hitelkorlátozásnak egy bizonyos szabálya, amibõl persze akkor, amikor ezt a kormány beterjesztette, politikai vita volt, hogy az önkormányzatok autonómiáját akarjuk korlátozni. Szó nincs errõl. Ezt az anomáliát kívánták helyreállítani a kormánypárti frakciók.

A másik nagyon fontos intézkedés, illetve törvény volt, amelyet a közelmúltban hoztunk meg, az önkormányzatok fizetõképességének helyreállításáról szóló törvény, amely ilyen csúnya néven, hogy "önkormányzati csõdtörvény" került be a köztudatba. Ez egy világos eljárási szabályokat megfogalmazó, a következményeket is megfogalmazó törvény, amelynek a preventív hatását nagyon fontosnak tartottuk. Az eddigi tapasztalatok alapján ez él is. Tehát az önkormányzatokra ilyen visszafogó, és a gazdasági döntéseiket és felelõsségüket növelõ hatással van. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage