Gaál Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

GAÁL GYULA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnöknõ. Tisztelt Képviselõtársaim! Az utolsó pár gondolattal szeretnék vitába szállni.

Varga Mihály képviselõ úr úgy állította be az egyensúly terén elért eredményeket, mint hogyha az egyensúly kérdése a makrogazdaságban az pusztán esztétikai kérdés lenne, és hát jó, ha van, milyen szép, de hát azért azt kell mérlegelni ilyenkor, hogy mi az ára a dolognak. Veszünk egy szép fülbevalót, az nagyon szépen néz ki az emberen, de hát nézzük meg, hogy mibe kerül, és akkor mérlegeljük, hogy érdemes, vagy nem érdemes kiadni rá a pénzt.

(10.30)

A helyzet nem ez, az az õáltala pillanatnyinak tekintett vagy nevezett egyensúly alapvetõ követelménye és feltétele annak, hogy a gazdaság mûködõképes legyen.

Eljutott másfél évvel ezelõtt a gazdaság egy olyan szélsõséges egyensúlytalanság állapotába, ami a mindennapi mûködõképességét kérdõjelezte meg, ennek a törékeny egyensúlynak a megteremtése nélkül, ami ma jellemzi a gazdaságot, semmiféle olyan mutató, amit õ felhozott, nem lenne versenyképes a maiakkal, tehát sem az infláció, sem a munkanélküliség, sem a beruházások. Mind sokkal rosszabb lenne, hogyha ezt az egyensúlyi helyzetet nem sikerült volna megteremteni. Tehát itt nem egy szépségtapaszról van szó, hanem a gazdaság mûködésének alapvetõ feltételérõl.

Az, hogy pillanatnyi vagy nem pillanatnyi ez az egyensúly, hát én azt gondolom, hogy errõl bõven volt vita, tehát nem igaz, hogy erre nem reagáltunk. Itt csak egy mondatot szeretnék megismételni, azt, hogy a privatizációs bevételek táplálnák ezt az egyensúlyt, nem felel meg a valóságnak, az, hogy a fizetési mérleg lényegesen jobb, és kevesebb mint fele lesz a fizetési mérleg hiánya várhatóan az idén a tavalyinak, annak semmi köze a privatizációs bevételekhez, a privatizációs bevételek nem jelennek meg a fizetési mérlegben, nincsen ilyen hatása.

És még egy megjegyzés, hogy az ellenzék állítólag nem javasol túlelosztást, egyetlen dolog, amiben név szerinti szavazás volt például itt is, amit az ellenzéki pártok kértek, az mintegy 80 milliárd forintos (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) bevételkiesést eredményezett volna a költségvetésben, nem látjuk az ellentételét a dolognak. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage