Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Gaál Gyula, úgy hiszem, hogy megint nem figyelt arra, amit az elõbb elmondtam.

Én azt mondtam el, hogy ennek a stabilizációs gazdaságpolitikának az összkereslet radikális szûkítése a legfontosabb eszköze, és egy alacsony termelési és foglalkoztatási szinten próbálják helyreállítani az egyensúlyát. Ezt azt hiszem, hogy õ sem cáfolta meg, és abban reménykedik a kormány és a kormánypártok, hogy ez az egyensúlyjavítás elõbb-utóbb megteremti a növekedés feltételeit.

Tisztelt Ház! Én pont ezt próbáltam cáfolni, hogy ez önmagában nem jelent gazdasági növekedést, hogyha egyensúlyra való törekvés van a gazdaságban, sõt, ennek az ára késõbb sokkal súlyosabb lehet, mint ahogy a magyar gazdaságban volt már erre példa nem egy alkalommal.

Gaál Gyula szintén nem figyelt arra sem, hogy én a külsõ adósságcsökkentés, a külsõ egyensúly javításánál mondtam a privatizációs bevételeket, ezt õ sem tagadhatja, azt hiszem, hogy ennek a '95 végén beérkezõ bevételnek a felhasználása gyakorlatilag szinte csak az államadósság csökkentésére ment. De azt mondom, hogy ez is egy korlátos forrás, amivel nem lehet hosszú távon számolni, amit nem lehet minden mérték felett felhasználni.

Az a primitív egyszerûsítés pedig, hogy az ellenzék próbál itt mindenféle kiadásnövelõ eszközöket és kiadásnövelõ javaslatokat tenni, ez egyszerûen nem igaz. Hát én magam tudom felidézni Gaál Gyula számára, hogy az SZDSZ képviselõi tettek például ilyen javaslatokat a kutatás-fejlesztés területén, tettek ilyen javaslatot a felsõoktatás területén, és például mondjuk az agrártámogatások ügyében, ha jól tudom, éppen az SZDSZ az, amely az agrártámogatások összegével nem ért egyet, és amelyet szeretné, hogyha a 88 milliárd forintos összeg növekedne. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage