Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Én nem kívánok Budapest értékeirõl külön értekezést, és úgy gondolom, hogy nem is a költségvetésnek a dolga, de két dologra szeretném felhívni Juhász képviselõtársam figyelmét.

A háború elõtt az elemi vagy általános iskolák jelentõs része egyházi intézmény volt. Akkor az egyház rendelkezett vagyonnal, tehát maga fizette a pedagógusait. És nem kevesebb iskola volt. Jóval több iskola volt, mint ma, mert hiszen kicsik voltak az iskolák. Tehát nagyságrenddel nagyobb volt a háború elõtti iskolák száma.

A másik pedig a felsõoktatás. Én teljesen egyetértek Daróczy képviselõ úrral, és tavaly is aggódtunk az OTKA jövõjéért, hiszen belecsempészték tavaly a költségvetési törvénybe az OTKA-alapnak a megszüntetését.

Én ma hallgattam a miniszter urat, amikor elmondta, hogy négyszer annyi a kutatásra szánt pénz az idei évben, mint a tavalyiban. Ez így igaz. Csak azt elfelejtette elmondani, hogy elõtte folyamatosan csökkent és megnyirbálódott a kutatási pénz. Tehát most, ha azt mondanánk, hogy pont ugyanannyit kapnak kutatásra a kutatási intézmények és a felsõoktatás, mint amennyit kapott 1994- ben, akkor azt kell hogy mondjam, hogy kevés.

Kevés, hiszen közben a tudomány fejlõdött. Közben folyamatosan növekednek az árak, és azt tudomásul kell venni, hogy egy nyugati könyvért ugyanannyi dollárt kell fizetni Magyarországon is, mint Amerikában vagy Franciaországban. Vagy egy mûszer, hogyha igazán azt akarjuk, hogy a felsõsoktatásban a hallgatóink ne az 1960-as évek mûszereivel mérjenek - mint jelen pillanatban a Mûszaki Egyetemen számos tanszéken, mert egyszerûen nincs pénzük modernebb eszközökre -, akkor bizony ezeket a gyerekeket úgy képezzük, hogy nem a jövõ századnak, hanem a múltnak. Ez pedig nem célja a felsõoktatásnak, és ezért nagyon fontos, hogy ezt a prioritást betartsuk. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok oldalán.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage