Miklós László Tartalom Elõzõ Következõ

MIKLÓS LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Demeter képviselõ úr rossz megoldásnak tartotta a privatizációs bevételek államadósság-törlesztésre fordítását, a hitelek visszafizetését. Errõl szavazott tavaly a Ház, a költségvetési bizottság ülésén szavazás elõtt ezt a kérdést részletesen megtárgyaltuk, itt most két elemet emelnék ki pusztán, hogy miért szavazott az adósságtörlesztés mellett a képviselõk jelentõs része.

Itt nem történt más, mint a tárgyi vagyon pénzvagyonra történõ váltása, és sok más szempont mellett mondjuk a legkézenfekvõbben úgy lehetne érzékeltetni, hogy az az alternatíva volt, hogy ezt az állam, mint vállalkozó, újra befekteti valahová, vagy visszafizetve a külföld felé fennálló tartozásokat, lényegesen kedvezõbb eladósodási és egyéb képet mutatva magunkról az üzleti szférának teremtjük meg azt a lehetõséget, hogy alacsonyabb kamatszint mellett a versenyszféra jusson jobb hitelekhez.

Ez utóbbiról szólt ez a megoldást, több mint 1 százalékponttal csökkentek az üzleti szférának nyújtott hitelek kamatai, annak következtében, hogy Magyarország adósságállománya és egyébként a makrogazdasági mutatók javultak. Hosszabban is ki lehetne fejteni, most csak ezt a két elemet kívántam itt megemlíteni. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage