Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP). Köszönöm szépen, elnök úr. Nagyon örültem Bogár László képviselõtársam szavainak, amit itt elmondott. Azt hiszem, hogy nyilvánvaló az, hogy a költségvetést ki szavazza meg, és ki nem, az alapvetõen azon múlik, hogy a kormányzati vagy ellenzéki padsorokban ül. Ettõl függetlenül én is azt hiszem, hogy lehet és érdemes hasznos, tartalmas vitát folytatni errõl a témáról. És ha talán meggyõzni nem is tudjuk egymást teljesen, értelmesen, érveinkkel egymás véleményét tudjuk gazdagítani.

Azt hiszem, az a probléma a költségvetési vita kapcsán, hogy az állami gazdaságpolitika játéktere szûk. Mindenütt szûk. Magyarország, a nyugati országokban is szûk, hiszen látjuk azt, hogy a német szociáldemokraták az ottani kereszténydemokrata kormány szociálpolitikáját jórészt ugyanazon az alapon támadják, mint az itteni ellenzéki kereszténydemokraták és konzervatívok a szocialista többségû magyar kormányét. Ilyen értelemben tehát, azt hiszem, hogy az államnak a gazdaságpolitikában való túlzó részvétele ez mindenképpen rossz dolog, ez mindenképpen leépítendõ, és az állami szociálpolitikára mindenütt rossz idõk járnak.

(14.40)

Ebbõl azonban, és talán ez az, amiben mindenképp egyetértek Bogár László képviselõtársammal és jó néhány más emberrel, aki ezen a véleményen van, azt hiszem, hogy az állami, a hangsúlyozottan állami központú gazdaságpolitika és a korlátlan szabad verseny között kell lenni egy értelmes középútnak.

Magyarán: azt hiszem, ha hívei vagyunk a kisebb államnak, ez még nem jelenti feltétlenül azt, hogy ne lehetnénk hívei a nagyobb társadalmi részvételnek, és hosszú távon bizonyosan olyan társadalmat szeretnénk sokan ebben a Házban és még többen e Ház falain kívül, amely az állami gazdaságpolitika leépítését, az állami szerepvállalás leépítését nem az egyén szabad versenyével egyensúlyozza egyedül, hanem ugyanakkor a nagyobb társadalmi részvétellel is.

Ez nem egyéves költségvetés vagy kétéves költségvetés dolga, de õszintén remélem, hogy ebbe az irányba valóban sikerül elõrelépnünk, és mondjuk a szocialisták ezért tekintik magukat szocialistáknak. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage